Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

HIKING VE TREKKING ARASINDAKİ FARK

HIKING VE TREKKING ARASINDAKİ FARK

Derelerden patikalardan geçmek, yamaçlara tırmanmak… Doğayla kurulan ve kuralları belirlemede iki tarafın da eşit hakka sahip olduğu bu özgürlük; trafik, hava kirliliği, iş, üniversite stresi, uzlaşmak nedir bilmeyen sevgili gibi kavramlardan havlu atanlara inanılmaz bir keyif vaat ediyor.

Doğa yürüyüşü deyince aklımıza hemen “trekking” sözcüğü geliyor ama bu kullanış biçimi bu tip geziler için pek de doğru değil. Trekking; yüksek irtifada, organize ve kamplı olarak yapılan yürüyüşlere verilen ad aslında. Sırtta taşınan yükler ve yükseklik nedeniyle günlük doğa yürüyüşlerine göre çok daha zor. Trekking, başlı başına bir spor dalı değil de dağcılığın ilk adımı olarak görülüyor. Doğru olan, günübirlik doğa yürüyüşlerini Hiking diye adlandırmak.

Trekking doğa sporlarının en hafif kollarından biridir. Uzun ve yorucu yürüyüş anlamına gelir. Hiking ise günübirlik doğa gezisi anlamına gelir. Dilimize İngilizce`den geçen “trekking” sözcüğü İngilizce`de “doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmak” anlamına geliyor. Asıl anlamı ise” Güney Afrika`da kağnı ya da yaya olarak göç” demek.

Hiking`de yürüyüş süresi parkurun zorluk derecesine göre değişiklik gösterir. Orta dereceli bir parkur yaklaşık olarak 5-6 saat sürer. Kalabalık ve gürültülü şehir hayatından bir an olsun uzaklaşmak, doğayla baş başa bir gün geçirmek ve doğadaki güzellikleri grup arkadaşlarıyla paylaşmak isteyenlerin uğraştıkları bir spor aktivitesidir. Amaç şehirde özlenen doğal yaşama bir gün olsun ayak uydurabilmektir.

Bu iki outdoor aktivite arasındaki en önemli fark aslında konaklama aşamasında ortaya çıkmaktadır.  Günübirlik hiking yapanlar, yürüyüş parkurunu tamamladıktan sonra evlerine dönerken, trekking yapanlar doğa yürüyüşüne ertesi gün kaldıkları yerden devam edecekleri için çadırda geceyi geçirmeyi tercih ederler.

HIKING VE TREKKING SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

1. KALP HASTALIĞI RİSKİNİ DÜŞÜRÜR VE KAN BASINCINIZI ARTIRIR

2. FITNESS İHTİYACINIZI KARŞILAR

Bu aktiviteler kaslarınız için harika işler çıkarır. Uyluklarınızda, alt bacak kaslarınızda, kalça kaslarınızda  güç oluşturur. Aynı zamanda dayanıklılığınızı artırır. Yürüyüş ve trekking, kemik yoğunluğunu arttıran ağırlık kaldırma egzersizleridir. Trekking ayrıca ağır bir sırt çantasıyla yürürken çekirdek gücünüzü artırır.

Ne kadar çok yaparsanız, genel gücünüz ve formunuz o kadar artar.

3. RUH SAĞLIĞINIZI GELİŞTİRİR

Günlük hayatın stresinden uzaklaşın ve dışarıya kaçın. İç mekanda çok uzun süre kapalı kaldığınızda stres, depresyon ve anksiyete (Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğupsikolojik bir rahatsızlıktır. ) ‘neden olur . İzi sürmek hayatınızı bir perspektife oturtmanıza ve zihninizi endişelerinizden uzaklaştırmanıza yardımcı olur.

Dikkatinizi etrafınıza ve açık havaya vermek oluşturduğunuz stresi azaltacaktır.

4.KALORİ YAKMANIZA YARDIMCI OLUR

Kilo vermek mi istiyorsunuz? Veya kaslarınızı güçlendirmek mi? Spor salonunu unutun ve bunun yerine patikaya gidin.

Yürüyüş, araştırmalara  göre saatte 440 ila 550 kalori yakıyor  . Bir gecede kaç kalori yakacağını veya bir hafta boyunca kaç kalori yakacağını hayal edin. Kalori yakmak kilo vermenize ve kaslarınızı güçlendirmenize yardımcı olur.

5. SİZİ YARATICI KILAR

Tüm fiziksel ve zihinsel desteklerin yanı sıra, yürüyüş ve doğa yürüyüşü de sizi daha yaratıcı hale getirebilir. Bu doğru! Dışarıda vakit geçirmek ve tüm D Vitamini güneş ışığından emmek zihninizi geliştirebilir. D vitamini, “güneş ışığı vitamini” dikkat süresini uzatır ve odaklanma yeteneğimizi geliştirir. Problem çözme becerilerimize yaratıcı bir dönüş yapın.

D vitamini ayrıca sağlıklı kemik ve dişleri korumak, bağışıklık sisteminizi desteklemek ve kardiyovasküler sağlığı artırmak için harikadır.

 

 

 

 

Önceki Yazı
Kış Kampında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Sonraki Yazı
Yenilebilir/Yenilemez Mantar Çeşitleri

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.