Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Çadır Bakımının Temelleri

Çadır Bakımının Temelleri

Kentsel bir konuttan farklı olarak, dışarıdaki çadırınız yalnızca mütevazı bir sevgi ve ilgi gerektirir. İyi tedavi edilmiş, kaliteli çadır alanında yıllarca sadık hizmet verecektir.

Bu makale, çadırınıza nasıl bakacağınıza dair çok çeşitli ipuçları sunar. Başka bir şey yapmazsanız, şu dört önemli kurala uyun:

  • Daima talimatları okuyun.
  • Fermuarlara ve direklere karşı nazik olun. Mekanizma zorlamaya gelmez 🙂
  • Çadırınızı temizleyin .
  • Çadırı asla ıslak olarak saklamayın.

Kurulum Sırasında Çadır Bakımı

Vahşi doğaya gitmeden önce bir alıştırma yapın. Çadırınızı basınçsız bir ortamda nasıl kuracağınızı öğrenin. Talimatlardan sonra çadırınızı kurmaya hazırsınız demektir. Bir kaç ipucu da biz verelim,
Yerleşik bir kamp yeri arayın
Bu sizi pürüzsüz, düz ve nispeten bitki örtüsünden arınmış noktalar kurmaya yönlendirmelidir. Bundan sonra, çadır zemininizde bir delik açabilecek kalıntıları (çam kozalakları, dallar, küçük kayalar) temizlemeniz yeterlidir.
Özel Zemin Bezi Kullanın
Bu özel kesim zemin bezi, çadırınızın zemin planı için özel olarak tasarlanmıştır. Bir kullanacağınız zemin çadır zemininizi aşınmaya karşı korur ve çadırınızı toplayabileceğiniz temiz bir yüzey sağlar. Ayrıca, çadır zemininizin çevresini aşmadığından, ayak izi, genel bir zemin bezi veya muşamba gibi yağmur suyunu toplamaz. Genel bir zemin bezi kullanıyorsanız, fazla malzemeyi çadır zemininin altına yerleştirin.
Çadırınızı uzun süre doğrudan güneş altında bırakmaktan kaçının
Ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmanın en aza indirilmesi, çadırınızın ömrünü uzatmak için anahtar bir unsurdur.  UV ışınları zamanla kanopi ve yağmur sineği içindeki kumaşları bozar.
Sinek UV ışınlarına daha dayanıklı olduğu için, siz zirvelere çıkarken ya da keşfe çıkarken çadır güneşe çıkacaksa açık bırakabilirsiniz. Birçok çadırda bulunan polyester sinekler, naylon yağmur sineğine göre UV ışınlarına daha dayanıklıdır.
Uzun bir süre uzakta olacaksanız, en iyi uygulama – sinek malzemesinden bağımsız olarak – çadırınızı güneşten tamamen çıkarmaktır.

Kullanım Sırasında Çadır Bakımı

Fermuarlarınıza karşı nazik olun
Sıkışmış bir fermuarı zorlamayın. Bunun yerine, fermuar izini bir elinizle tutun ve kaydırıcıyı yavaşça geriye doğru kaydırın, sıkışan kumaş serbest kalana kadar bir yandan diğer yana sallayın. Fermuar yarılırsa, tekrar yerine oturana kadar yavaşça geri çekin. Bölünmeye devam ederse, bir çift pense alın ve fermuar rayı üzerinde biraz daha sıkı tutması için fermuar sürgüsünü hafifçe sıkın.
Botları dışarıda veya girişte bırakın
Çadır zeminine düşen kir, kum ve çakıl taşları, çadırınızı aşındırıp delebilir.
Yiyecekleri ve güzel kokulu kişisel ürünleri çadırın dışında güvenli bir kapta saklayın
Çadırınız bir köpek kulübesi değildir, bu yüzden içinde denetimsiz bir köpek bırakmayın
Sadık arkadaşınız dışarıda size katılma zamanının geldiğine karar verdiğinde dişler ve pençeler çadır malzemelerine ciddi zarar verebilir.

Toplama Sırasında Çadır Bakımı

Çadırınızı sallayın
Paketlemeden önce kiri ve artıkları temizleyin ve çöpleri çıkarın. Çadırınız bağımsız ise, bu daha kolaydır, çünkü siz kiri atarken direkler çadırın açık kalmasına yardımcı olur.
Çadırınızdan korumalı bir direği çıkarırken, çekmek yerine itin
Çekerseniz ve diğer direk ucu veya bir direk kısmı takılırsa, elastik kordona aşırı baskı uygulayabilirsiniz.
Eşyaları paketlemeden önce kurutun
İyi havalandırılmış bir çadır bile, genellikle zeminin ve yağmur sineğinin altında yoğunlaşma biriktirir. Çadır üzerinde kalan nem zarar verir (aşağıda çadırınızı nasıl temizlemeniz gerektiği hakkında bilgi verdik ), bu nedenle her gün toparlanıp patikaya çarpmadan önce mümkün olduğunca kurutun. Çadırınızı asabilir ve bir dal, çalı veya kaya üzerinde uçabilirsiniz, ancak kumaşı dürtmemeye veya takılmamaya dikkat edin.

Islak koşullarda toplanmanız gerekiyorsa, geri döner dönmez çadırı kuruttuğunuzdan emin olun. Güneşli bir günse, bahçeye kurun; hava ıslaksa, bir garaja veya halısız bir odaya kuruması için çadırınızı asın.

Çadırınızı Nasıl Temizlersiniz

Çadırınızı temizleyin uzun bir kamp gezisinden sonra, özellikle de kum, ince toz, kuş pisliği veya ağaç özüne maruz kaldıysa. Çok sayıda kısa yolculuk yaparsanız, çadırınızı her mevsimde bir kez nazikçe temizleyin.
Bir çadırı asla makinede yıkamayın veya makinede kurutmayın
Bir yıkayıcı, özellikle karıştırıcılı bir üstten yükleyici, kumaşı, ağı ve dikişleri gerebilir veya yırtabilir. Kurutucular da aynısını yapabilir ve zarar verecek kadar ısı üretebilir.
Temel bir temizlik yapın
Aşındırıcı olmayan bir sünger, soğuk su ve deterjan içermeyen bir sabun kullanın. Kirli alanları elle nazikçe fırçalayın, zeminin kaplanmış alanlarına ekstra nazik davranın .

Sert bulaşık sabunları, çamaşır suyu, leke çıkarıcılar veya çamaşırları önceden ıslatan ürünler gibi ev tipi temizleyicilerden kaçının. Çoğu ev sabunu parfümlüdür ve sonuçta böcekleri, kemirgenleri ve daha büyük canlıları çekecektir. Bu sabunların çoğu, bir çadırın dayanıklı su itici (DWR) kaplamasına da zarar verir.

Çadırınızı daha iyi temizlemek ve bu konuda daha fazla bilgi almak için ;

yazılarımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz 🙂

 

Önceki Yazı
Bebekle Nasıl Kamp Yapılır ?
Sonraki Yazı
Sırt Çantasıyla Seyahat Ederken Ne Giymeli ?

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.