Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Sırt Çantasıyla Seyahat Ederken Ne Giymeli ?

Sırt Çantasıyla Seyahat Ederken Ne Giymeli ?

Seyahat etmek eğitici öğretici ve binlerce farklı kültür tanımanıza yardımcı oluyor. Seyahat etmekle birlikte insanın dünyası zenginleşiyor. Sırt çantalı seyahat , ekonomik seyahat etmenin en iyi ve en eğlenceli deneyimlerindendir. Bavulla yapılan turların aksine daha özgür bir seyahat vaat ediyor. Yeni deneyimler ,farklı kültürlerdeki insanlarla sosyalleşme gibi imkanlar sunar. Seyahat etmek insana daha önce görmediği şeyleri görmesini ve deneyimlemesini sağlıyor. Sırt çantalı bir seyahat düşünüyorsanız daha önceki yazılarımızdan olan Sırt Çantasıyla Seyahate Başlamak İçin Bilmeniz Gerekenler yazımızı okumanızı tavsiye ederim . Peki sırt çantalı seyahatinizde nasıl giyinmelisiniz ?

  • İşlevsellik: Göz önünde bulundurulması gereken özellikler arasında nem emici ve çabuk kuruyan, güneşten koruyucu, kokuları önlemek için antimikrobiyal ve kenelerin, sivrisineklerin ve diğer haşerelerin rahatsızlık verdiği durumlarda böcekleri geri püskürtebilen kumaşlar bulunmaktadır. Ayrıca ceplerin, fermuarların, kapüşonların, havalandırma deliklerinin ve diğer birçok detayın seçtiğiniz parçaların performansını nasıl etkilediğini unutmayın.

İşte temel katman parçaları kumaş bilgisi hakkında bir kaç bilgi;

Yün: Bir zamanlar kaşıntılı olduğu için kötü huylu olan yün, artık gününü güneşte alıyor. Ultra ince yünler kaşıntı yapmaz, doğal olarak nefes alabilir ve nemi emer, oldukça hızlı kurur ve kokuya eğilimli değildir. Yün, çorapları, şapkaları, tişörtleri ve taban katmanlarını ideal kılar. Tüm bu faydalarına rağmen, bazı insanlar ciltlerinin buna duyarlı olduğunu düşündükleri için yünden kaçınırlar .

Polyester / naylon: Bu sentetikler çok çabuk kurur ve oldukça dayanıklıdır. Harika pantolonlar ve gömlekler yapıyorlar. Bazı insanlar sentetiklerin biraz nemli hissedebildiğini ve doğal kumaşlardan daha çabuk kokmaya başladıklarını hissedebilir.

İpek: İpek , cildinizdeki nemi sentetiklere göre daha yavaş hareket ettirdiğinden, yalnızca ılımlı soğuk hava aktiviteleri için en iyisi olarak kabul edilir. “İşlenmiş” ipek, fitillemeyi artırmak için kimyasal olarak modifiye edilmiştir. İpek, yumuşak, lüks bir katman oluşturur ve hacim katmaz, ancak kokuya eğilimli olabilir ve potansiyel olarak aşınma ve güneş ışığına karşı savunmasızdır.

Pamuk: Deneyimli yürüyüşçülerin ve sırt çantalı gezginlerin arkadaşlarını “pamuk öldürür” diye uyarmasının bir nedeni var. Etrafta uzanmak için rahat bir seçenek olsa da, aktif uğraşlar için pamuktan kaçınılmalıdır. Pamuk cildinizden nemi etkili bir şekilde uzaklaştırmaz, kuruması çok uzun sürer ve zayıf bir yalıtkandır. Taban katmanları ve çoraplar için yün veya sentetik bir seçenek seçmek özellikle önemlidir.

 

Genel olarak, bir ila iki T-shirt, bir uzun kollu gömlek ve bir çift hafif ama dayanıklı sentetik pantolon getirin. İç kısma sahip bir çift ultra hafif koşu şortu sıcak havalarda bir nimet olabilir: Ayrıca pantolonunuzu yıkarken ve kuruturken de yüzebilir ve giyebilirsiniz.

Tişört: Yün veya sentetik iyi bir seçim olabilir. Bir ipucu iki tişört getirmek: biri yürüyüş için, diğeri uyumak için lazım olacaktır .

Uzun kollu gömlek:  Örneğin, güneşli Güneybatı’da yürüyüş yapacaksanız, UPF 50+ dereceli uzun kollu bir gömlek getirmek akıllıca olacaktır (çoğunun ek boyun koruması için uzatılabilir bir yakası vardır). Kuzeydoğu ormanlarında yürüyüş yapacaksanız, uzun kollu bir tişörtün yanı sıra keneleri, sivrisinekleri, görünmeyenleri, kara sinekleri ve daha fazlasını caydırmak için bir böcek kovucu içeren uzun pantolonlar giymeniz faydanıza olacaktır.

Yoga pantolonları / taytları: Bunlar kampta giymek için rahat bir seçimdir. Esnek ve yürüyüşü kolay olsa da, parkurunuzda herhangi bir kaya karıştırması veya yoğun bir fırça varsa, iki kez düşünün: Naylon pantolonlar kadar dayanıklı olmayacaklar. (Dar giysiler sizi sivrisineklerden korumak konusunda da kötü bir iş çıkarır.)

Orta Katmanlar

İşte burada sıcaklık devreye girer. Standart bir öneri, bu katmanlardan ikisini, genellikle basit, hafif fermuarlı bir polar üst ve kabarık bir ceket getirmektir, ancak özel seyahatiniz için gerektiği gibi ayarlayın.

Polar üst: Bu, en çok yönlü parçalarınızdan biridir. Soğuk günlerde yürüyüş yaparken ve / veya uyurken giyebilirsiniz. Uyurken giymeniz gerekmeyen sıcak gecelerde yumuşak bir yastık görevi görür. Bütün gün bir tişört ile yürüyüş yapıyor olsanız bile, güneş batarken bir polar giymek iyi hissettirir. Tasarruf etmek için çeyrek fermuarlı ve cepsiz birini seçiminiz olacaktır.

Kabarık yalıtımlı ceket veya yelek: Yine, hava durumuna bağlı olarak, soğuk veya karlı olacaksa oldukça önemli bir aşağı ceket isteyebilirsiniz. Daha hafif sıcaklıklar dokunuyorsa, bir kuş tüyü yelek, daha hafif bir ceket veya sentetik yalıtımlı kabarıklık getirin. Sıcaklıktaki herhangi bir ani düşüşe hazırlıklı olmak iyidir. Bunlardan herhangi biri sıkıca sıkıştırılmalıdır.

Yumuşak kabuk: Üçüncü bir seçenek, yumuşak kabuklu bir cekettir. Genellikle bunlar suya dayanıklıdır (su geçirmez değildir), rüzgarı engelleyebilir ve biraz sıcaklık için hafif yumuşacık bir astara sahip olabilir. Yine de fırtınada kuru kalmak için sağlam bir yağmurluk getirmeniz gerekiyor.

Yağmurluklar ve Pantolonlar

Şu kara bulutların toplandığını görüyor musun? Sert kabuklu dış giyiminize sahip olduğunuz için memnun olacaksınız. Su geçirmez ve nefes alabilen bir yağmurluk ve pantolon seçin, bu da onları sırt çantasında rahatça kullanmalarını sağlar. Unutmayın: Kuru tutmak hipotermiden kaçınmanın anahtarıdır.

Ayrıca, yürüyüş sırasında görünürlüğü korumak için paketle uyumlu cepleri ve ayarlanabilir kapüşonu olan bir ceket seçin. Tam boy yan fermuarlı pantolonlar, botlarınızı açık bırakırken giyip çıkarmanın en kolay yolu olabilir. Bel kısmı elastik veya ayarlanabilir pantolonlar ve olması güzel cepler arayın.

İpucu: Kuru günlerde bile, bazı sırt çantalı gezginler rüzgar ve soğuktan korunmak için sert kabuklu dış giyim giyerler. Ve bazı yürüyüşçüler, sivrisinekleri ısırmaktan koruyan tek katmanın yağmurluk olduğunu söylerler.

Aksesuarlar

Çoraplar: Çoraplar, sırt çantanızda getirebileceğiniz en önemli eşyalardan biridir. Mümkünse, uzun bir sırt çantasıyla seyahatten önce her türlü çorap ve çorap kombinasyonunu deneyin, böylece giyeceğiniz bot veya ayakkabılarla neyin iyi hissettirdiğini bilirsiniz. Bol miktarda yastıklamaya sahip bir yün / sentetik karışımı, özellikle bot giyen birçok insan için en iyi sonucu verir. Birçok insan, daha ağır bir çiftin altına bir çift ince astar çorap giymeyi sever. Patika koşucularında yürüyüş yapacaksanız, daha hafif bir çift çorap isteyebilirsiniz.

Çorap ipucu: Gün içinde öğle yemeği molası verdiğinizde botlarınızı ve çoraplarınızı çıkarın ve güneşte kurumasını bekleyin. Varsa ayaklarınızı bir dereye veya göle daldırın ve kurumasını bekleyin. Kampta günün sonunda aynısını yapın, böylece uyumaya adanmış temiz bir çift çorapla temiz, mutlu ayaklarla yatağa gidin 🙂

Şapkalar: İki tür getirin: biri güneş koruması, biri sıcaklık için. Çölde güneşle savaşıyorsanız, geniş kenarlı bir şapka veya güneş pelerini takılı faturalı bir şapka düşünün. Sıcak şapkanız basit bir yün veya sentetik şapka olabilir, ayrıca uyuyabilirsiniz.

Sıcaklık için eldivenler: Hava oldukça ılık kaldığı sürece, hafif neme dirençli pürüzsüz bir dış yüzeye ve biraz sıcaklık sunan yumuşak iç kısma sahip bir çift üç mevsimlik eldiven ile idare edebilirsiniz.

Güneş için eldivenler: Ellerimiz bile UV korumasına ihtiyaç duyar, bu nedenle çöl yürüyüşlerinde güneşten koruyucu eldivenler giyin. Bunlar tam parmaklı veya yarım parmaklı olabilir ve yürüyüş veya kürek çekme bölümlerinde bulunabilir. UPF 50+ veya en az UPF 30 olarak derecelendirilmiş bir çift arayın.

Diğer aksesuarlar: Bir pamuklu bandana  veya polyester bir boyunluk her türlü nedenden dolayı mükemmeldir. Saçları gözünüzden uzak tutmak için başınıza veya güneşten korunmak için (veya boyun körüğü durumunda sıcaklık) boynunuza takılabilir. 

 

 

Önceki Yazı
Çadır Bakımının Temelleri
Sonraki Yazı
Uyku Pedi Nasıl Seçilir ?

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.