Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Soğuk Havada Yürüyüşün Faydaları Riskleri ve İpuçları

Soğuk Havada Yürüyüşün Faydaları Riskleri ve İpuçları

Yemek yemeyi ve içmeyi unutmayın: Dışarısı soğuk olduğunda, yemek ve su için durmaya daha az meyilli olabilirsiniz. Gün boyunca düzenli olarak yemek yiyip su yudumlayabilmek için atıştırmalıkları ve suyu elinizin altında tutarak işinizi kolaylaştırın.

Yiyeceklerin donmasını önleyin : Hiç kimse kaya gibi sert bir enerji çubuğunu çiğnemekten hoşlanmaz. Şeker çubukları, çikolata, fındık ve peynir gibi yiyecekler, soğuk havalarda diğer bazı ürünlerden daha yumuşak kalma eğilimindedir. Soğuk havalarda yenilebilir kalacak, hoşunuza giden yiyecekleri bulmak için denemeler yapmanız gerekebilir. Ne getirmeyi seçerseniz seçin, yiyecekleri vücudunuza yakın bir yere koymak, çözülmesine yardımcı olacaktır.

  • Suyun donmasını önlemek için sık sık yudumlayın.
  • İçtikten sonra, tüpü boş tutmak için rezervuara geri üfleyin.

Su şişeleri kullanın:  Su şişeleri içecek tüpünüzün donma ihtimali çok yüksek. Ancak şişeler de donabilir ve bu genellikle yukarıdan aşağıya doğru olur, bu da şişelerin kapaklarının sıkışıp kapanma eğiliminde olduğu anlamına gelir. Şişelerinizi ters çevirmek bu sorunu çözecektir (sadece şişelerinizin sızdırmadığından ve kapaklarının sıkıca kapatıldığından emin olun). Şişeleri dış cepler yerine çantanıza koymak, soğuktan korunmalarına yardımcı olacaktır.

Diğer bir seçenek de su şişeleriniz için yalıtımlı kılıflar satın almaktır.

Sıcak içecekler hazırlayın: Doldurun vakumla yalıtılmış bir şişe ara verdiğinizde yudumlayabileceğiniz sıcak çay veya sıcak çikolata ile. Sıcaklık sizi uzun süre rahat ettirecektir.

Yürümenin fiziksel faydaları
Düzenli yürüyüş yapmak erken ölüm riskini azaltıyor! 2010 yılında yaklaşık 1 milyon insanın dahil olduğu kapsamlı bir araştırma sonucuna göre düzenli olarak günde 30 dk orta şiddetle tempolu yürüyüş yapan bireylerin düzenli yürüyüş yapmayan bireylere kıyasla tüm nedenlere bağlı olarak erken ölüm riskinin %19 daha az olduğunu göstermiştir. Ayrıca düzenli ve yeterli miktarda yürüyüş yapmak aşağıdaki kazanımları sağlar:

  • Kalp-damar hastalık riskini azaltır.
  • Yüksek kan basıncını düşürür.
  • Vücut ağırlığını, vücut yağını ve bel çevresini azaltır.
  • Tip2 diyabet hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.
  • Bel ağrılarını önler ve rahatlatır.
  • Kalp ve solunum sistemini geliştirir.
  • Dayanıklılığı artırır.
  • Yaşam kalitesini artırır.

Soğuğa Bağlı Yaralanmalar ve Hastalıklar

Evet yürüyüş sağlığımız için çook önemlidir fakat bu soğuk havalarda yürüyüş yaparken  temel sağlık endişeleriniz donma ve hipotermidir. Şimdi bu endişelerimize açıklık getirelim;

Donma

Frostbite, dokunun donmasıdır. En çok el, ayak parmakları ve kulaklarda görülür. Üç düzeyde donma vardır: donma, yüzeysel donma ve derin donma. Üçü de donmuş haldeyken aynı görünebilir, bu nedenle donmanın ne kadar aşırı olduğunu cilt çözülene kadar söylemek zor olabilir.

Donma belirtileri:

  • Cilt soğuk, mumlu ve soluk
  • Etkilenen bölgede karıncalanma, uyuşma veya ağrı hissedebilirsiniz.
  • Cildiniz kısmen donmuşsa yumuşak, donmuşsa sert olabilir.
  • Çözüldükten sonra kabarcıklar genellikle yüzeysel ve derin donma ile oluşur.

Donma tedavisi:

Soğuk ısırığının en hafif şekli olan Frostnip, maruz kalan cildi örterek ve etkilenen bölgeyi ısıtmak için zaman ayırarak tedavi edilebilir.

Soğuk cildi ovalamayın veya sıcak akan suyun altına koymayın çünkü doku hasara karşı çok hassastır.

Donma nanesi tedavisi kabarmaya neden oluyorsa, muhtemelen yüzeysel donma veya derin donma yaşarsın. Mümkün olan en kısa sürede tedavi için bir doktora gitmek en iyisidir. Soğuk havanda olduğu gibi, dokuya zarar verebileceği için yanabilecek sıcak sudan kaçının ve yaralı bölgeyi ovalamayın. Çözüldükten sonra bölgenin yeniden donmasına izin vermemeye çok dikkat etmelisiniz.

Hipotermi

Hipotermi, vücut ısısının normalin altına düşmesinin bir sonucudur. Bazı insanlar hipoterminin yalnızca kışın olduğunu varsayar, ancak soğuk bir yağmur veya akan bir nehrin soğuk sıcaklığı buna neden olmak için yeterli olabilir. Hipotermi yaşamı tehdit edebilir ve ciddiye alınmalıdır.

Hafif hipoterminin belirtileri:

  • Titreme
  • Küçük beceriksizlik (ör. Fermuarları çalıştırmada sorun)
  • Yavaş düşünme, kafa karışıklığı, ruh halindeki değişiklik

Orta derecede hipotermi belirtileri:

  • Yoğun titreme
  • Koordinasyonda bariz değişiklik (örneğin tökezleme, düşme)
  • Zihinsel durumda bariz değişiklik (ör. Sinirlilik, unutkanlık)

Şiddetli hipotermi:

  • Enerji tükenmesi nedeniyle titreme durabilir
  • Zihinsel durumun daha da kötüleşmesi (örneğin, yönelim bozukluğu, irrasyonel davranış)
  • Nabız algılanamayabilir

Hipotermiyi tedavi etmek:

Hipotermiyi tedavi etmenin ilk adımı, yürüyüşçünün çevresini değiştirmektir. Bu, kişiyi içeriye alabiliyorsanız, öyle yapın demektir. Dışarıda ve barınaktan uzaksanız, rüzgârdan kurtulmak ve kardan kurtulmak gibi soğuk strese neden olan şeylerden uzaklaşmak için elinizden geleni yapın. Yürüyüşçü ıslak giysiler giyiyorsa, onu kuru giysilerle değiştirin ve yürüyüşçünün iyi yalıtılmış olduğundan emin olun. Kişiye su ve yiyecek verin, böylece vücudunuzun daha fazla ısı üretmesinin doğal yolu olan titreme için yeterli enerjiye sahip olsun.

Doğru tedavi ile hafif hipotermili yürüyüşçüler muhtemelen iyileşebilir ve yolculuğa devam edebilir. Orta ve şiddetli hipotermili yürüyüşçüler mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmeli ve tahliye edilmelidir.

Donma ve Hipotermiyi Önleme

Donmayı ve hipotermiyi önlemek için kendinize ve yürüyüş partnerlerinize aktif olarak bakmanız gerekir. Giyim, teçhizat, yiyecek ve sıvı alımı hakkında yukarıda listelenen ipuçlarının çoğu geçerlidir, ancak burada düşünmeniz gereken bazı ek şeyler vardır:

Sıcak kalın: Sıcak kalmak, ısınmaktan çok daha kolaydır. Uygun şekilde giyinerek, çok soğuduktan sonra ısınmaya çalışmaktan çok daha kolay olan rahat bir sıcaklık sağlayabilirsiniz.

Zorlamaya çalışmayın: El veya ayak parmaklarınızın üşüdüğünü hissederseniz, durun ve kontrol etmek ve ısıtmak için zaman ayırın. El ısıtıcısı ve ayak parmağı ısıtmalı paketler kullanmak da etkilidir.

Arkadaşlarınıza göz kulak olun: İyi bir yürüyüş arkadaşı, arkadaşlarına göz kulak olur. Arkadaşlarınıza düzenli olarak nasıl olduklarını sorun ve arkadaşınızın yüzünde soluk lekeler görürseniz veya izinde sakarlaşmaya başlarlarsa, onları durdurun ve açıktaki cildi örtün veya sıcak bir yalıtım katmanı ekleyin.

Kış kampı ve yürüyüş hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz

Yazılarımız inceleyebilirsiniz 🙂

 

Önceki Yazı
Soğuk Havada Yürüyüş İçin İpuçları
Sonraki Yazı
Doğada Yaralanmalara Karşı Tedavi Yöntemleri

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.