Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Doğada Yaralanmalara Karşı Tedavi Yöntemleri

Doğada Yaralanmalara Karşı Tedavi Yöntemleri

Dışarıda yaşanan bir yaşam, kaçınılmaz olarak birkaç yara içerir (umarız sadece küçük kesik ve sıyrıklar). Küçük kesikler veya daha derin oyuklar, küçük sıyrıklar veya daha büyük sıyrıklar gibi yaralanmalar, açık hava maceracıları arasında oldukça yaygındır, bu nedenle onlara nasıl bakılacağını bilmek sahip olmak için iyi bir beceridir. Uygun tedavi olmadan, dizde sıyrık veya parmağınızdaki küçük bir çentik gibi basit bir şey hızla enfekte olabilir ve bir doktora görünmek için eve gitmenizi gerektirebilir. Yazımızda size ufak çaplı tedavi yöntemlerinden bahsedeceğim.

Kesikleri, sıyrıkları ve sıyrıkları tedavi etmek için şu genel adımları izleyin:

  1. Kanamayı kontrol edin: Kanamayı durdurmak için doğrudan baskı uygulayın veya basınçlı pansuman kullanın.
  2. Yarayı temizle: Enfeksiyona neden olabilecek kirleticileri temizlemek için yarayı fırçalayın ve yıkayın.
  3. Yarayı sarın ve kapatın : Yarayı kapatmak için steril gazlı bez ve bandaj kullanın.
  4. Yarayı enfeksiyon için izleyin : Küçük bir kesik bile enfekte olabilir, bu nedenle yaralanma yerinde kızarıklık, iltihap veya şişlik görürseniz hızlı bir şekilde müdahale etmeniz gerekir.

Unutmayın: Güvenlik sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video bir hekimin tavsiyesinin, mesleki eğitim ve deneyimin yerini alamaz. İlk yardımı yapmadan önce uygun teknikler ve güvenlik gereksinimleri konusunda alıştırma yaptığınızdan emin olun.

Kanama Nasıl Kontrol Edilir

Bir yarayı tedavi etmenin ilk adımı kanamayı kontrol altına almaktır. Kanamayı kontrol etmenin iki ana yolu vardır: doğrudan basınçla veya basınçlı pansumanla . Turnike kullanmak gibi üçüncü bir seçenek şiddetli kanamayı kontrol etmeye yardımcı olabilir, ancak bu burada

Bir yaraya doğrudan basınç nasıl uygulanır: Doğrudan basınç uygulamak, genellikle kanamanın çoğunu durdurur. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. Tıbbi eldivenler giyin veya elinizi plastik bir poşetin içine koyun.
  2. Yaranın üzerine bir parça steril gazlı bez (veya bir parça kumaş) yerleştirin ve parmaklarınızla doğrudan baskı uygulayın. Basıncı kanamanın kaynağına odaklayın.
  3. Büyük bir yara için, basınç uygulamadan önce gazlı bezle paketlemeniz gerekebilir.
  4. Gazlı bez veya kumaş kanla ıslanırsa, yerinde bırakın ve daha fazla gazlı bez veya kumaş uygulayın (malzemenin çıkarılması pıhtılaşmayı bozabilir).
  5. Basınç uygularken yarayı yükseltmek potansiyel olarak kanamanın durdurulmasına yardımcı olabilir.

Bir yaraya basınçlı pansuman nasıl uygulanır: Basınçlı pansuman, basınç uygulamak ve kanamayı durdurmak için yaranın üstüne sabitlenen büyük bir pansumandır. Faydalarından biri, diğer görevler üzerinde çalışmak için ellerinizi serbest bırakmasıdır. Nasıl bir tane oluşturacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. Tıbbi eldivenler giyin veya elinizi plastik bir poşetin içine koyun.
  2. Yaraya steril gazlı bez veya bir parça kumaş uygulayın.
  3. Yaraya baskı uygulamak için yarayı rulo gazlı bez, elastik bir sargı veya bir kumaş şeridi ile sıkıca sarın.
  4. Sargıyı çok sıkı sarmadığınızdan emin olmak için hastanın dolaşımını, hissini ve hareketini kontrol edin. Yaralanmanın etrafındaki alan hala iyi kan akışı alıyor gibi görünüyor mu? Hasta size nereye dokunduğunuzu söyleyebilir mi? Hasta hala elini, ayağını, parmağını vb. Hareket ettirebiliyormu? kontrolünü sağlayın .

Yara Nasıl Temizlenir

Kanamayı kontrol altına aldığınızda, sonraki adım yarayı iyice temizlemektir. Zaman ayırın ve enfeksiyona neden olabilecek kirleticileri temizlediğinizden emin olmak için bununla iyi bir iş yapın.

Bir yarayı temizlemek için şu adımları izleyin:

  1. Ellerinizi yıkayın ve eldiven giyin: Yaranın kontaminasyonunu önlemek için ellerinizi su ve sabun kullanarak iyice yıkayın. Sabun ve suyunuz yoksa alkol bazlı dezenfektan kullanabilirsiniz. Ardından bir çift tıbbi eldiven giyin.
  2. Yarayı fırçalayın ve yıkayın: Steril gazlı bez, sabun ve su kullanarak, yaranın içine herhangi bir birikinti itmemeye dikkat ederek önce yaranın etrafını fırçalayın. Povidon-iyot ile temizlenmiş veya kaynatılmış cımbızla büyük döküntü parçalarını çıkarabilirsiniz. Ardından dezenfekte edilmiş su ile yarayı iyice yıkayın. Suyu birkaç şekilde dezenfekte edebilirsiniz; filtreleme, iyot tabletleri kullanma, klor dioksit damlaları kullanma veya kaynatma ve soğutma dahil.
  3. Dezenfekte edilmiş suyla durulayın:  Yarayı povidon-iyot ile yıkadıysanız, kalan solüsyonlardan kurtulmak için yarayı dezenfekte suyla yıkamak isteyeceksiniz (dezenfekte suyla yıkadıysanız bu adımı atlayabilirsiniz). Temizlik sırasında herhangi bir kan pıhtısı oluşması durumunda yeni kanama olup olmadığına bakın. Eğer öyleyse, tekrar doğrudan baskı uygulayın .Eğer öyleyse, tekrar doğrudan baskı uygulayın.

Bir Yara Nasıl Sarılır?

Yara uygun şekilde temizlendiğinde, onu pansuman ve bandajlama zamanı. Küçük kesikler için bu, basit bir yapışkan bandaj koymak kadar kolay olabilir. Daha büyük yaralar için bazı ek malzemelere ihtiyacınız olabilir.

Bir yarayı sarmak ve sarmak için:

  1. Steril bir bandaj seçin: Piyasada, farklı tip ve boyuttaki yaraları barındırmak için birçok farklı türde bandaj bulunmaktadır. Daha büyük yaralarda, steril gazlı bez genellikle işe yarar.
  2. Doğrudan yaranın üzerine değil , bandaja antibiyotik merhem sürün . Bu, enfeksiyonu önlemeye ve iyileşmeyi desteklemek için yarayı nemli tutmaya yardımcı olabilir.
  3. Bandajı yaranın üzerine yerleştirin. Yaranın kenarlarının birbirinden ayrıldığı daha büyük kesikler ve oyuklar için, bandajı takmadan önce kenarları bir arada tutmak için kesiğe kelebek bandajlar veya Steri-şeritler uygulamanız gerekebilir.
  4. Bandajı yerine sabitleyin : Steril gazlı bez gibi yapışkan olmayan bir bandaj kullanırken, onu yerinde sabitlemeniz gerekir. Yapışkan bir sargı, elastik bandaj, rulo gazlı bez veya su geçirmez tıbbi bant iyi seçeneklerdir.
  5. Pansumanı her gün veya kan veya sıvı ile ıslanırsa daha sık değiştirin . Yarayı kirli ve ıslak değil, temiz ve nemli tutmalısınız . Pansumanı değiştirirken enfeksiyon belirtileri olup olmadığına bakın.

Yaranın Enfeksiyon Açısından Nasıl İzlenmesi

  • Hafif-orta derecede enfeksiyonun belirti ve semptomlarını araştırın: Yaralanma sırasında kızarıklık, şişme, irin, ısı ve / veya ağrı olup olmadığını kontrol edin.
  • Ciddi bir enfeksiyonun belirti ve semptomlarını arayın: Bunlar, bölgeden yayılan kırmızı çizgiler, ateş, titreme ve şişmiş lenf düğümlerini içerir.

Bir enfeksiyondan şüpheleniyorsanız tedavi seçenekleri:

  • Yarayı ıslatın: Alanı 20-30 dakika sıcak suda bekletin. Bunu günde üç ila dört kez yapın.
  • Yarayı açın: Yaranın kenarları kapalıysa, onları ayırın (yara açılamıyorsa, o zaman tahliye ve tedavi olmayı düşünmeniz gerekir).
  • Yarayı temizleyin, yıkayın ve yeniden sarın: Yarayı temizleyemezseniz, tahliye ederken yarayı nemli gazlı bezle paketleyebilirsiniz.
  • Belirtileri ve semptomları izleyin: Bir kalem alın ve kızarıklık ve / veya şişliğin çevresine bir daire çizin. Gün içinde çizginin ötesine yayılan kızarıklık ve / veya şişlik fark ederseniz, enfeksiyon kötüleşiyor olabilir. Öte yandan kızarıklık ve / veya şişlik geri çekilirse enfeksiyon çözülüyor olabilir.
  • Tıbbı yardım isteyin : Sorunu nasıl tedavi edeceğinizden emin değilseniz veya semptomların kötüleştiğinden emin değilseniz, ayrılmayın ve tıbbi yardım isteyin.

 

 

 

 

 

Önceki Yazı
Soğuk Havada Yürüyüşün Faydaları Riskleri ve İpuçları
Sonraki Yazı
Peynirli Kraker

Yorumlar - 1

[…] **Doğada Yaralanmalara Karşı Tedavi Yöntemleri […]

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.