Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Bir Çadır Nasıl Su Geçirmez Yapılabilir ?

Bir Çadır Nasıl Su Geçirmez Yapılabilir ?

Kamp çadırı faaliyetler esnasında kişiyi dışardaki hava şartlarından koruması ve börtü böcekten uzak, güvenli bir gece geçirmesi açısından son derece önemlidir. Kağıt üzerinde çadırların teknik özellikleri tatmin edici olsa da bakımı eksik yapılan çadırlar zaman içinde yıpranır, özelliklerini yitirirler. Kamp çadırı satın alırken hemen hemen herkesin aklında aynı soru beliriyor: “Almayı düşündüğüm kamp çadırında su yalıtımı yeterince iyi mi? Beni yağmurdan korur mu?”

Çadırların yağmurlara karşı su geçirmezliğini belirten teknik ölçüler vardır. Bunlar dış tente ve zemin kumaşının su geçirmezliğini belirtir. Bunlara dikkat edilirken gözden kaçan en büyük detay dikiş yerleri olur. Kumaşınız ne kadar su geçirmez olursa olsun dikiş yerleri zamanla aşınacak, açılacak ve en ufak bir yağmurda bile su sinsice çadırınıza dolmaya başlayacaktır. Bu yazıda özellikle dikiş yerlerinde sızdırmazlık sağlamak için oldukça basit fakat son derece etkili kamp çadırında su yalıtımı tekniğinden bahsedeceğim.

Çoğu çadırda sızdırmaz dikişler bulunur, ancak dolgu macunu zamanla yıpranarak suyun sızmasına neden olabilir.

Sızdıran bir dikiş bulursanız, şunlara ihtiyacınız olacak:
  • Bir kumaş parçası
  • Alkol
  • Dikiş mühürleyici (çadırınız için doğru türü aldığınızdan emin olun. Silikonla işlenmiş kumaş, poliüretan kaplı kumaşlardan farklı bir sızdırmazlık maddesi alır. Çoğu çadır poliüretan kaplı kumaşlar kullanır, ancak çadırınızın ne tür bir kumaş olduğundan emin değilseniz çadır üreticisine danışın.)
  • Dökülmeleri önlemek için bez

İşte dikişlerin nasıl kapatılacağı:

  1. Çadırınızı kuru, güneşli bir yere veya aydınlık bir odaya kurun, böylece tüm dikişleri kolayca inceleyebilirsiniz.  Alt tarafındaki ve çadır gövdesinin iç tarafındaki dikişleri kapatacaksınız. Dikişlere daha kolay erişim için ters çevirmek faydalıdır.
  2.  Çadırın alt tarafında gevşeyen bir dikiş bandı bulursanız, soyma bölümlerini nazikçe çıkarın, ancak sağlam bölümleri yerinde bırakın.
  3. Dikişleri bir bez ve alkol ile nazikçe temizleyerek hazırlayın.
  4. Yeni dikiş kapatıcıyı dikişlere uygulayın.
  5. Dikiş kapatıcının tamamen kurumasını bekleyin.

Diğer bir seçenek için gerekli malzemeler ;

  • İnceltilmiş uçlu köpük fırça
  • Standart şeffaf silikon
  • Sentetik tiner
  • Geniş ağızlı, kullandıktan sonra atacağınız bir kap veya kavanoz.
  • Kuru ve temiz bir bez. Kullanımdan sonra atılacaktır.

Uyguladığınız karışım şeffaf olduğu için çadırınızda leke bırakmayacaktır. Silikonu kavanoza boşaltın. Silikonu geçmeyecek kadar tineri ekleyin ve fırçanızla iyice karıştırın .Silikon tiner içinde eriyene kadar karıştırın. Kamp çadırı için su yalıtımı malzemenizi hazırladıktan sonra uygulamaya başlayabilirsiniz. Köpük fırçanızı silikon tiner karışımına batırıp ardından dikkatlice dikiş yerlerine bastırarak sürmeye başlayın. Bu işlemdeki ana amaç bu karışımın dikiş yerlerinin arasına girip orada donarak suyun içeri girmesini önlemektir. Uygulama esnasında sağa sola bulaşan karışımı dert etmeyin. Beziniz ile bekletmeden silebilirsiniz. Leke bırakmayacaktır. : )

 

 

Önceki Yazı
Uyku Pedi Nasıl Seçilir ?
Sonraki Yazı
Soğuk Havada Yürüyüş İçin İpuçları

Yorumlar - 1

Onur yakar

Onur yakar

Hocam merhaba bu silikonlu karışımı komple kanvas çadır üzerine uygulasak su itici özelliği kazandırmış olurmuşuz ?

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.