Plastik Kullanımını Azaltmak İçin En İyi Yöntemler
Hayatımızın çoğu alanında olan plastikler insan vücuduna ve çevreye çok zararlıdır. Plastik kullanımını azaltmak için günlük yaşamınızda yapabileceğiniz birkaç basit ve kolay değişikliği vurgulamak istedik. Peki neden plastik kullanımını azaltmak istiyoruz biraz bu konuya değinelim. Araştırmalara göre Dünyada her dakika yaklaşık 1.000.000 plastik şişe satılırken, dünya çapında her yıl 100 trilyon plastik torba kullanılıyor. Üretilen plastiğin% 40’ından fazlasının yalnızca bir kez kullanıldığı ve atıldığı istatistiği göz önüne alındığında, bu plastiklerin çoğunun çöp sahalarında veya doğada kaldığı sonucuna varabiliriz.
Plastik ürünlerin içerdiği Bisfenol A ve Flalein adlı maddelerin, gıdaya geçtiği taktirde, kanserojen etkilerinin yanı sıra, tiroid bezini, pankreası, kadınlarda yumurtalıkları, erkeklerde ise testisleri etkilediği ve kısırlığa neden olduğu, plastik ürünleri fazla kullanan kişilerde, özellikle karaciğer enzimlerinin yükseldiği ve karın yağlanmasının arttığı da tespit edilmiştir. Ayrıca bu maddeler çocuklarda genetik yapıyı değiştirebilmekte, davranış bozukluklarına sebep olabilmektedir. Bunlar plastiklerin vücudumuza olan zararlarının en bilindikleri şimdi doğaya verdiği zarara gelelim ;
Okyanuslarda biriken plastik çöpler, denizlerde mekanik erozyon ve kimyasal
aşınmayla ciddi çevre sorunlarına neden olmaktadır . Üretilen
plastiklerin çoğunun ham maddesi petrol ve kömür gibi fosil maddelerdir. Plastikler fosil
yakıtlardan üretildiğinden bunların üretimi için milyonlarca varil ham petrol ve tonlarca
kömürün işlenmesi gerekmektedir. Günümüzde ham petrolün % 4’ünün plastik üretimi için
kullanıldığı belirtilmektedir. Üretimi ve kullanımı diğer fosil yakıtlara göre
daha kolay olduğu için petrolden poşet üretmek, dolaylı yoldan petrole olan talebi
arttırmaktadır. Bu durum daha çok miktarda petrolün işlenmesine yol açmakta; petrolün
işlenmesi ve yakılması esnasında doğaya salınan zehirli gazlar çevre kirliliğine neden
olmaktadır.
Fosil yakıtların plastik üretmek üzere işlenmesi esnasında çevreye, geri dönüşü olmayan
zararları var ve plastiğin imalâtı sırasında çok miktarda zararlı gaz ve atıklar çevreye
bırakılmaktadır . Aynı şekilde plastik torbaların yok edilmesi
için çöplüklerde yakılması durumunda ortaya çıkan zehirli gazların çevreye olumsuz etkisi
oldukça fazladır. 2016 yılı plastik sektörü raporuna göre plastiklerin sadece % 9’u geri
dönüştürülmüş, % 12’si yakılmış ve % 79’u doğada plastik atık olarak kalmıştır. Plastik atıklardan % 12’lik kısmının yakılması sonucu ortaya çıkan
zehirli gazlar hava kirliliğine neden olmakta, insanlar ve hayvanların bu kirli havayı soluması,
solunum yolu rahatsızlıklarına yol açmaktadır.
Gerek dayanıklılığı arttırmak gerekse farklı ve istenilen özellikte ürün elde etmek amacıyla plastik üretiminde Bisfenol A’nın (BPA), kurşun, bakır, kadmiyum gibi ağır metallerin, fitalat gibi zararlı olabilecek katkı maddelerinin kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca plastikler lipofilik (yağda çözünen) özelliktedir ve PBDE, DDT, PAH, PCB gibi çeşitli kalıcı organik kirleticileri ve zehirli pestisitleri (tarım ilaçları) emerek yüzeylerinde taşıyabilmektedir. Mikron boyutundaki plastikler; bu organik kirleticilerin besin zinciri yoluyla bir üst sınıftaki canlılara aktarılmasına aracılık etmektedirler.
Zaralarından bahsettik ve daha bilinçli olmamız gerektiğini anlamış olduk bu yüzden plastik kullanımı yerine sizin için alternatif yollar bulmaya çalıştık ;
1. Plastik poşetleri Yeniden kullanılabilir poşetler ile değiştirin plastik poşetleri
Bir dahaki sefere alışverişe çıktığınızda, yanınızda bir sırt çantası, kanvas çanta veya hatta bir çanta (ne kadar satın almanız gerektiğine bağlı olarak) getirin. Sadece gezegeni kurtarmaya yardım etmekle kalmıyor, aynı zamanda dünyanın pek çok bölgesi müşterilerden plastik poşet kullanmaları için para talep ettiği için para tasarrufu da yapacaksınız.
2. Tek kullanımlık plastik pipetler kullanmayın
En iyi çözüm pipet kullanmamak olsa da, özellikle engelli kişiler için pipet kullanımının kaçınılmaz olduğu durumlar olabileceğini anlıyoruz. Günümüzde, kompostlanabilir kağıt pipetler ve yeniden kullanılabilir metal pipetler içeren birçok çevre dostu alternatif vardır. Bu pipetler mükemmel, hepsi bir arada çözüm olmasalar da, yanlış atılabilecekleri veya bedensel zararlara neden olabilecekleri için , üretim sürecinde çevre için bir kazanç olan daha küçük bir karbon ayak izi üretirler.
3. Yeniden kullanılabilir bir su şişesi, termos veya kupa kullanın
Bu seçenek muhtemelen en popüler olanıdır .Yeniden kullanılabilir su şişeleri, özellikle içeceğinizi en uygun sıcaklıkta tutan malzemelerle yapılmışsa, hareket halindeyken içecekler için harikadır. Bu aynı zamanda, suyunuza sızabilecek plastikten kimyasal hakkında endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir.
4. Yeniden kullanılabilir plastik olmayan gıda saklama kapları kullanın
Evden yiyecek paketlerken, sandviç çantayı başarılı bir şekilde kapatıp kapatmadığınız konusunda endişelenmeyi bırakın ve bunun yerine yiyeceklerinizi gerektiği gibi yeniden ısıtmanıza izin verecek mikrodalgada güvenli bir yiyecek saklama kabı kullanmayı tercih edin. Bu uygulamayı bir sonraki seviyeye taşımak için, yemek yemeye çıktığınızda ve her şeyi bitiremediğinizde, artıkları kendi yiyecek kabınıza koyun.
Yorum ekle