Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

KAMP YAPMANIN SAĞLIĞA 10 FAYDASI

KAMP YAPMANIN SAĞLIĞA 10 FAYDASI 

 

Çoğu insan şehirden bıktıkları veya hayatlarına biraz macera katmak istedikleri için kamp gezilerine çıkar. İster bisiklete binmekten, ,ster avlanmaktan veya başka bir açık hava etkinliğinden hoşlanıyor olun, kamp yapmak size birkaç gün boyunca dışarıdan dikkat dağıtmadan tamamen bir hobiye odaklanmanın bir yolunu sunar.

Ve farkında olmanız gereken şey, kamp yapmanın daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabileceğidir.

1. TEMİZ HAVA

Çok sayıda ağacın yanında vakit geçirdiğinizde daha fazla oksijen alırsınız. Kamp alanında ilk nefesinizi aldığınızda aldığınız mutluluk hissi teknik olarak ekstra oksijenden serotoninin (mutluluk hormonu olarak bilinir) salınmasıdır. Bol oksijen olduğunda vücudunuz daha az zorlanarak çalışır. Temiz havanın tek faydası tabiki bu  değil. Araştırmalar, dışarıda biraz zaman geçirmenin kan basıncınızı iyileştirebileceğini, sindirimi iyileştirebileceğini ve bağışıklık sisteminize ekstra güç sağlayabileceğini göstermektedir. Bu demek oluyor ki daha fazla enerji ve keskin bir zihne sahip olmuş olursunuz . Dışarıda birkaç gün geçirdiğinizde, ekstra oksijen ve düşük seviyedeki kirleticilerden sağlık yararları elde etmiş olursunuz .

2.GÜNEŞ

Güneş ışınları canlıların yaşamını sürdürebilmesi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Uzmanların tavsiye ettiği vakitlerde ve miktarlarda güneş ışığına maruz kalmak sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Ultraviyole olarak adlandırılan güneş ışınları vücutta D vitamininin sentezlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca güneş ışınları pek çok hastalığa da iyi gelmektedir. Ancak uzun süre güneş ışığına maruz kalmak sağlığı tehdit edici etkilere neden olabilmektedir.

  • Güneş, vücuda D vitamini sağlayarak, D vitamini eksiliğinin, kemik erimesinin, erken yaşlanmanın, kansızlık ve bağışıklık sistemi hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca ciltteki yara ve enfeksiyonlrın iyileşmesini hızlandırır.
  • Güneşe uzun süre maruz kalmak cilt sağlığı için büyük tehdit olsa da yeteri kadar ve doğru vakitlerde güneşe maruz kalmak, birçok cilt sorununu engelemektedir. Egzama, akne, kepeklenme gibi problemlerin etkileri güneş sayesinde giderilebilmektedir.
  • Güneş başta en sık rastlanan kanser türleri olan akciğer ve meme kanseri başta olmak üzere kalın bağırsak, prostat, yumurtalık vb. gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaktadır. Öğle saatlerinde güneş altında kısa bir yürüyüş yapmakla kansere yakalanma riskinizi kolaylıkla azaltabilirsiniz.
  • D vitamini diş ve kemik gelişimi için oldukça gerekli bir vitamindir. Kalsiyumun kemiklerde depo edilebilmesi ve bağırsaklardan emilmesi için D vitamini gerekmektedir fakat D vitamini yeterli değilse kalsiyum hiçbir işe yaramamaktadır.

3. DAHA İYİ BİR RUH HALİ

Düzenli kampçılar genellikle bir gezinin ilk birkaç gününün nasıl daha mutlu göründüğünden bahsederler. Bu haksız değildir; Güneş ışığında dışarıda biraz zaman geçirmek beyninizdeki melatonin(uyku döngüsünü ve sirkadiyen ritim olarak tanımlanan vücudun biyolojik saatini düzenleyen bir hormondur.) seviyelerini bile aşabilir. Melatonin sizi yorgun hissettiren ve depresyon duygularına neden olan bir kimyasaldır, bu nedenle kamp yaparak seyahatiniz sırasında ve sonrasında daha iyi bir genel ruh halinin tadını çıkarabilirsiniz.

4. DAHA AZ STRES

Kamp yapmak aynı zamanda stresle başa çıkmanıza da olanak sağlar. Stres, sağlığınızı mümkün olan her şekilde olumsuz etkileyebilir ve kamp alanında kendinize biraz stressiz zaman vererek zihinsel ve fiziksel yeteneklerinizi çok daha az zorlarsınız. Stres eksikliği, yukarıda bahsedilen oksijen seviyelerindeki artış, daha yüksek serotonin seviyeleri ve yönetilen melatonin seviyeleri ile ilgilidir.

5. EGZERSİZ

Kamp yapmanın en bariz faydasını unutmayalım: Fiziksel aktiviteler yapmak için çok zaman harcıyorsunuz. Balık tutma gezisine çıksanız bile, bir ofiste otururken yakacağınızdan daha fazla kalori yakarsınız ve yürüyüşe çıkarsanız veya bisiklete binerseniz, kalbinizi ve ciğerlerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olacak kardiyovasküler egzersizler yaparsınız. Aktivite seviyeleriniz değişir, ancak yürüyüşçüler saatte 120-300 kalori yakar. Motorcular saatte 300-500 kalori yakar ve sinek balıkçılığı saatte 200 kalori yakabilir. aynı zamanda egzersiz vücudumuzda kan yağ ve glikoz düzeyinin düşürülmesinde, psikolojik durum ve uyku kalitesini düzeltmede ,kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

6.SOSYALLEŞME

Tek başına kamp yapmak çok eğlencelidir, ancak bir arkadaşınızı veya aile üyenizi getirirseniz, sağlıklı ve mutlu bir ilişki sürdürmenize yardımcı olacak benzersiz bir deneyimin tadını çıkaracaksınız. Yapılan bazı araştırmalara göre sosyalleşme yaşam sürenizi uzatabilir ve hafıza problemlerini geciktirebilir ve tıbbi faydaların yanı sıra birkaç yakın ilişki hayatı daha eğlenceli hale getirir. Bir sonraki gezinize birkaç arkadaşınızı davet etmek iyi bir fikir olabilir 🙂

7. İYİ BİR GECE UYKUSU

Yeterli kamp gereçlerine sahip olduğunuzu varsayarsak, açık hava etkinlikleriyle dolu bir günün ardından uykuya dalacaksınız. Uykunun tüm vücut süreçleriniz üzerinde etkisi vardır ve iltihabı azaltabilir, kardiyovasküler sisteminizi iyileştirebilir ve uyanık kalmanıza yardımcı olabilir. Birçok kampçı, bir geziye döndüklerinde daha iyi uyku döngüleri olduğunu bildiriyor.

SOSYALLEŞME

Tek başına kamp yapmak çok eğlencelidir, ancak bir arkadaşınızı veya aile üyenizi getirirseniz, sağlıklı ve mutlu bir ilişki sürdürmenize yardımcı olacak benzersiz bir deneyimin tadını çıkaracaksınız. Yapılan bazı araştırmalara göre sosyalleşme yaşam sürenizi uzatabilir ve hafıza problemlerini geciktirebilir ve tıbbi faydaların yanı sıra birkaç yakın ilişki hayatı daha eğlenceli hale getirir. Bir sonraki gezinize birkaç arkadaşınızı davet etmek iyi bir fikir olabilir 🙂

8. SAĞLIKLI YEMEK

Balık tutmayı ve avlanmayı seviyorsanız, büyük olasılıkla kamp gezinizde büyük miktarda protein ve sağlıklı yağ tüketeceksiniz. Gölde yakalanmış taze bir balıkta herhangi bir koruyucu veya doğal olmayan içerik bulamazsınız ve seyahatinizdeki tüm egzersizler sindirmenize yardımcı olacaktır.

9. YENİ ZORLUKLAR

İki kamp gezisi tamamen aynı değildir ve bu iyi bir şeydir. Yapılan araştırmalara göre yeni deneyimlerin beyinleri sağlıklı tutmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Hem fiziksel hem de entelektüel olarak uyarıcı olan yeni aktiviteler beyin sağlığı üzerinde en büyük etkiye sahiptir ve kamp yapmak bu kriterlerin her ikisine de uymaktadır.

10. MEDİTASYON

Kamp yapmaya gittiğinizde cep telefonunuzu kapatmayı unutmayın. Tableti ve dizüstü bilgisayarı evde bırakın. Birkaç gün  sosyal bağlantınızı kesmeye çalışın ve doğal deneyimin sadeliğinin tadını çıkarın. Bu deneyimden keyif almanıza yardımcı olacak genel bir ipucu değildir; Herhangi bir dış dikkat dağıtıcı olmadan çevrenizin tadını çıkarmaya istekliyseniz, ömrünüzü uzatabilirsiniz. Farkındalık Temelli Stres Azaltma Programının kurucusu Jon Kabat-Zinn, cep telefonunu kapatmanın ve doğayla ilişki kurmanın meditasyonun sağlığa faydalarından yararlanmanın en basit yollarından biri olduğuna inanıyor. Mayo Clinic, meditasyonun kişisel farkındalığı artırarak ve kişiye stres azaltma araçları vererek bir dizi ciddi tıbbi durumu iyileştirebileceğini bildiriyor. Depresyon, yorgunluk, kalp hastalığı ve hatta alerjiniz varsa, araştırmalar kamp yapmanın genel sağlığınızı iyileştirebileceğini göstermektedir. Sadece deneyime bağlı kalmayı unutmayın – cep telefonunuz kapalıysa, sizi yıllarca sağlıklı tutacak, uyarıcı, sakin bir hobi geliştirme yolundasınız.

 Hadi ne duruyorsunuz sağlığınız için kamp yapmanın tam vakti 🙂
Önceki Yazı
Sırt Çantasıyla Seyahate Başlamak İçin Bilmeniz Gerekenler
Sonraki Yazı
KAMP TARİFLERİ

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.