Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Kış Mevsiminde Doğa Yürüyüşü

Kış Mevsiminde Doğa Yürüyüşü

Sezonun sıcak ve parlak günlerinden sonra soğuk, karanlık ve sıkıcı zamanlara dönüşmesi macera alışkanlıklarınızda bir değişiklik anlamına gelmemelidir . Şüphesiz , kış aylarında yürüyüş yapmak birkaç zorluk çıkarır , ancak doğru hazırlık ve bilgi ile, kış yürüyüşü diğer mevsimlerde olduğu gibi keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Ağaçlar, yaz tüylerinden sıyrılmış, artık komşu vadilerin karanlık manzaralarını gizlemiyor ve alçak güneş, manzaraya sihirli tonlar katıyor.

Daha önce kış yürüyüşüne gitmediyseniz, işte maceranızdan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinize dair en iyi ipuçlarımız;

VÜCUDUNUZUN İHTİYACI OLAN KALORİYİ ALIN 

Doğa yürüyüşü sporu içeriğinde bazı direnç yükselmeleri olan ve çoğunlukla şehirden uzak açık alanlarda ve uzun süren bir dayanıklılık sporudur. İki saniyelik de olsa yürüyüş anında ortaya çıkan bir direnç, glikojeni harekete geçirmek için yeterlidir. 30 saniyelik yoğun bir çaba ise kaslarda bulunan rezervlerin % 25& ile %40 ını boşaltmaya yeterlidir.Uzun süreli eforun temel yakıtları; Trigliserid’ler ve Glikojendir (vücudun şeker rezervi yaklaşık  bir buçuk saat direnç ile sınırlıdır). Örneğin : 6 kg lık bir çanta taşıyan 70 kg’ lık bir kişi için bir dağ gezintisinde ortalama enerji harcaması saatte 500 Kilokaloridir ki bu da 3 ila 8 saatlik yürüyüş için 1.500 ila 4.000 kcal arasında bir efordur (ortalama günlük 1.800 ila 2.000 Kilokalori günlük harcamaya eklenecek). Bu noktaları göz önünde bulundurduğumuzda, uzun süreli yürüyüşlerde : ilk 90 dakika güç gereksinimi için iyi bir glikojen rezervine sahip olunması (akşam yenen yemek ile kahvaltın rolü budur); Glikojeni biriktirmek için düzenli olarak hızlı şeker takviyesi ile yakıt takviyesi gibi ya da tekrar şarj olmak  gerekir.

Yürüyüşünüz sırasında yanınıza atıştırmalık bişeyler almak güzel olacaktır .  1 torbada 120 g. kurutulmuş meyve (kuru kayısı, kurutulmuş muz ve kuru incir karışımı). 60 g. Kuruyemiş (badem, fındık ve ceviz). Markette satılan 1 adet tahıllı bar. 8 kare çikolata. Enerji bisküvisi.

Not : Açlık hissini beklemeden yürüyüş sırasında yiyecek alımı düzenli olmalıdır.

Yürüyüşe ilk ışıkta başlamayı planlayın

– kış aylarında gün ışığı saatleri sınırlıdır, bu nedenle sahip olduğunuz ışığı tam olarak kullanmak için gün doğumundan önce yataktan kalkınız . Bir takım aksaklıklarla karşılaştığınızda zaman sıkıntısı çekmezsiniz. Üstelik zirveden gün doğumunu izlemek her zaman erken kalkmaya değer.

Hava tahminini kontrol edin

– dağlardaki hava dakikalar içinde değişebilir, bu nedenle siz oradayken havanın nasıl olacağını anlamak için yürüyüş gününüze kadar olan hava tahminlerini yakından takip edin.

Deneyimli bir yürüyüşçüyle gidin

– grupta bilge bir kafaya sahip olmak paha biçilmezdir. Çok şey öğrenecek ve başkalarını gelecekteki yürüyüşlere çıkarmak için güven kazanacaksınız.

Bir cep telefonu alın

Aşağıdaki öğeleri içeren bir çanta hazırlayın:

  • yedek katmanlar , eldivenler ve sıcak çoraplar – kuru bir çantada saklanır

  • el ısıtıcıları

  • pişirme ocağı ve gaz – sıcak bir içecek yapmanızı sağlamak için

  • kibrit / çakmak – ateş yakmak için

  • acil durum battaniyesi

  • fener – yürüyüşünüzün planlanandan daha uzun sürmesi durumunda

  • ilk yardım çantası – güncel olup olmadığını ve dolu olup olmadığını kontrol edin

  • acil durum düdüğü – asla acil durum dışında kullanmayın
  • harita – su geçirmez bir kutuda saklayınız.

  • vazelin – yüzünüzde rüzgar yanmasını önlemeye yardımcı olmak için

⇒Korkarım hazırlıklı olmakla bitmiyor! Kış yürüyüşü, ufkunuzu genişletmek için harika bir bahanedir gitmeden önce birkaç şeyi öğrenmek veya özetlemek için biraz zaman ayırın

Rotanızı bilin – haritanızı inceleyin ve potansiyel zorlu bölümleri belirleyin; dik yokuşlar, açık sırtlar, bataklık vadiler, nehir geçişleri, uçurumlar vb.

Bir pusulayı nasıl kullanacağınızı bilin – bu sahip olunması gereken önemli bir beceridir ve kötü bir durum ortaya çıktığında, rota bulmanıza yardımcı olur .

Hipotermi ve donma belirtilerini bilin – donma nedir ve hipotermiye neyin neden olduğu gibi soruların yanıtlarını ve bu koşulları nasıl tanıyıp tedavi edeceğinizi öğrenmek için bazı ilk yardım bilgilerine bakın .

Tahmin edebileceğiniz gibi, kış vahşi doğasında giyinmenin tek yolu kat kat giymektir. Modadan daha çok hayatta kalma meselesi – birden fazla katman giymek, sıcaklığınızı ayarlamanıza ve ihtiyaç duyduğunuzda sıcak kalmanızı sağlar .

Geriye kalan, oraya çıkıp kış vahşi doğasında dolaşmanın özgürlüğünün ve sessizliğinin tadını çıkarmak 🙂

 

 

 

 

Önceki Yazı
Kamp Kontrol Listesi
Sonraki Yazı
Kamp Türleri

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.