Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

DOĞADA ATEŞ YAKARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

DOĞADA ATEŞ YAKARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Doğada ateş yakarken yapılabilecek tek bir hatalı hareket koskocaman bir ormanın yanmasına ve canlıların zarar görmesine neden olabilir. Beşeri davranışlar nedeniyle meydana gelen orman yangınları ihmaller ve dikkatsizlikler nedeniyle ortaya çıkar. Sigaraların söndürülmeden atılması, arazide yakılan ateşlerin doğru şekilde söndürülmemesi, doğaya atılan camların mercek etkisi yaratması gibi beşeri nedenler yangına sebep olabilir. Özellikle son yıllarda insanların şehirlerden kaçarak bilinçsizce doğaya yönelmesi nedeniyle orman yangınları çok ciddi bir sorun haline geldi. Her bir orman yangını büyüklüğü önemli olmaksızın ekolojik bir felakettir. Yangının başladığı alandaki bitki örtüsünün tahrip olması, hayvan ve bitki habitatının zarar görmesi, tekrar ağaçlandırma çalışmalarının yapılamaması yangının sebep olduğu zararlardan sadece birkaçıdır. Peki biz bu orman yangınlarını önlemek için neler yapabiliriz?

Doğada Ateş Yakarken Dikkat Edilecekler

Doğada ateş yakmadan önce daha önce ateş yakılmış bir yer olup olmadığını kontrol edin. Varsa ateş yakmak için o alanı tercih edin. Böylece zemine zarar vermemiş olursunuz.

Kuru dalların, yaprakların olduğu yerlerde ateş yakmadan önce ateş yakılacak alanın etrafını temizleyin ve tutuşması kolay olan bu malzemelerden arındırın.

Ateş yakacağınız yerin ağaçlara, çadırınıza ve yanabilecek diğer şeylere uzak olmasına dikkat edin. Doğru yeri seçerken şiddetli bir rüzgarı da hesaba katın.

Ateş yakmadan önce ateş yakacağınız yeri bir miktar kazın ve çukurlaştırın. Daha sonra etrafına taş dizerek bir bariyer oluşturun. Etrafına taş dizerek hem kontrollü bir ateş yakmış olursunuz hem de ateşiniz rüzgardan korunur.

Ateşi mutlaka kontrollü yakın.

Ateş Söndürürken Dikkat Edilecekler

Ateşin üzerinine su dökmek ateşi söndürmek için her zaman yeterli olmaz. Ateşin tekrar başlaması için yüksek ısı yeterlidir. O yüzden su döktükten sonra ateşin üzerine kumla veya toprakla da örtebilirsiniz. Eğer yeteri kadar suyunuz yoksa ateşin üzerini oksijenle temas etmeyeceği seviyeye gelene kadar toprak ve kum ile örtebilirsiniz. Bunlardan hiçbirini bulamadığınız bir ortamdaysanız da ateşin üzerini oksijenle temasını kesecek battaniye gibi herhangi bir şeyle örtebilirsiniz. Yalnız bu şeyin tutuşmamasına dikkat edin.

Ateşin söndüğünden mutlaka ama mutlaka emin olun. Bunun için ateşi söndürdüğünüzü düşündüğünüz zamandan itibaren bir süre daha ateşin başında bekleyin ve alanı terk etmeyin. Belli bir süre sonra ateş üzerindeki ısıyı kontrol edin. Eğer hala sıcaklık hissediyorsanız yukarıdaki söndürme işlemini bir kez daha tekrarlayın. Eğer sıcaklık hissetmiyorsanız ateş söndürme işleminiz başarılı olmuş demektir. Elinize sağlık.

Orman Yangınlarını Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Doğada her türlü ateş kontrollü ve bilinçli yakılmalıdır.

Unutmayın bir şeyin yanması için bir kıvılcım olmasına gerek yoktur. Yüksek ısı yeteridir. O yüzden ateş düzgün ve doğru şekilde söndürülmelidir.

Sigara izmariti, kibrit ve benzeri yanmakta olan, tam olarak söndürülmemiş hiçbir şey yere atılmamalıdır.

Doğaya cam ve benzeri şeyler bırakılmamalıdır. Bu tip şeyler güneş ışınlarının yansımasıyla mercek etkisi yaratıp ortaya yüksek ısının dolayısıyla yangınların çıkmasına neden olmaktadır. Yerde bu tarz şeyler görülmesi halinde de toplanmalıdır.

Olası bir tehlikede 177 yangın ihbar hattına derhal haber verilmelidir.

  1. Daha fazla insanı bilinçlendirmek için yazıyı paylaşabilirsiniz. Bu sayede özellikle yaz aylarında maruz kaldığımız orman yangınlarını önlemek için bir imkan yaratmış olursunuz.
Önceki Yazı
ÇADIRIMIZI KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ???️
Sonraki Yazı
KAMP YERİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.