Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Doğada Yabani Hayat Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Doğada Yabani Hayat Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kampta yabani bir hayvanla karşılaştığımda nasıl davranmalıyım? Bana veya çevreme zarar verir mi? Doğada karşılaşabileceğim tehlikeli canlı türleri nelerdir? Gibi aklınızda soru işaretleri varsa bu yazımız size çok fayda sağlayacaktır. Öncelikle biz doğada kamp yapmaya gittiğimizde aslında hayvanların yaşam alanında misafir olduğumuzu unutmayalım. Bu yüzden ne hayvanlara ne de doğaya zarar verecek bir davranışta bulunmamalıyız.

Kampta en çok karşılaşabileceğiniz yabani hayvan türleri ayı, çakal, tilki, domuz, kurt… olabilir. Tabi bunların dışında böcekler sürüngenler ve daha birçok canlıyla karşılaşabilirsiniz. Yabani hayvan diyoruz fakat karşılaştığınız her hayvan size zarar verecek diye bir durum söz konusu değildir. Hayvanlar zarar verme eğiliminde canlılar değillerdir, tabii siz onun için bir tehdit değilseniz. Yani aslında bir hayvan aç değilse ve ona zarar verme girişiminde bulunmadıysanız aranızda kötü bir anı oluşmaz 🙂

Kamp alanlarında domuz ve tilkiyle çok fazla karşılaşabilirsiniz. Bunun sebebi maalesef kamp alanına bıraktığımız çöpler ve yemek artıklarından kaynaklanıyor. Doğada yemek bulamayan domuz veya tilki kamp alanlarındaki bu yemekleri yiyebiliyor ve alışıyor. Bu yüzden doğada kamp yaparken arkamızda çöpler ve yemek artıkları bırakmamalıyız.

***Bir kamp alanında veya bir ormanda kamp yapacaksanız kamp alanına gittiğimizde çevredeki bilen kişilere hangi hayvanlarla karşılaşabileceğinizi sorarak bilgi alabilirsiniz.
***Kampta yapacağınız yemeklerin etlerin kokusu etrafa yayıldığı için aç olan hayvanlar bu kokuya geleceklerdir. Sizin bu konuda yapmanız gereken ilk şey yemeklerinizi yedikten sonra hava almayacak şekilde paketleyip kaldırmalısınız. Yiyeceklerinizi çadırın etrafında veya çadır içinde bulundurmamalısınız bu sizin için risk oluşturabilir. Bu yüzden aracınız varsa aracınıza yoksa da kurduğunuz kamp alanından en az 50 metre uzağa 2 metre yüksekte bir ağaca asabilirsiniz.
***Örneğin hayvanlarla karşı karşıya geldiniz bu durumda sakin kalmalısınız. Hayvana taş osun veya başka bir cisim fırlatmak hayvanı tahrik eder ve sizi bir tehlike olarak algılamasına sebep olur. Ve size saldırabilir. Bu yüzden hayvanları korkutacak ürkütecek davranışlarda bulunmamalıyız.
***hayvanları beslememeliyiz. Örneğin bir tilki çadırınızın yakınına geldi ondan korunmak ve tehlike olarak algılanmak istemediğiniz için biraz yemek vermeye karar verdiniz. Fakat bu tikli insanları artık yemek veren canlılar olarak görebilir bu yüzden diğer insanların yanına da gidebilir ve ondan korkanlar ona zarar verebilirler. Bu yüzden doğada gördüğümüz hayvanları beslememeliyiz. Tabi bahsettiğimiz hayvanlar kedi köpek gibi canlılar değildir.
***Doğada parfüm deodorant ve kokulu şeyler kullanmamalıyız bu kokular arılar ve böceklerin dikkatini çekebilir. Ayrıca çok fazla dikkat çeken renkler de giymemelisiniz aynı şekilde üzerinize dikkati çekebilirsiniz.


***kamp ateşi yaktığınızda hayvanlar yaklaşmaz. Yaz mevsiminde kamp yapıyorsanız gün içinde yemek yapmak için ateş yakacaksınızdır. ama gece ateşinizi söndürmeden uyumayınız. Kış mevsiminde kamp yapıyorsanız ve ateşinizi korunaklı etrafa sıçramayacak biçimde yaktıysanız gece de söndürmeyebilirsiniz. Bu vahşi hayvanlardan korunma yöntemi olabilir.
***Çadırımızın kapısını sürekli kapalı tutmalıyız. Açık olduğunda fark edilmeden bir böcek veya kene gibi canlılar içeriye girebilir ve gece boyunca tehlike altında uyuyabilirsiniz. Arılar keneler böcekler kış aylarında çok fazla görülmez fakat bahar ve yaz aylarında görülür. Özellikle kene çok fazla olabilir bu yüzden çıplak ayakla ve çorapsız gezmemeye dikkat etmeliyiz. Herhangi acil durum anında ilk müdahaleyi yapabilmek için yanınızda mutlaka ilk yardım çantası bulundurmalısınız.
***Gece uyumadan önce çadırınızın içini bir fener yardımıyla kontrol etmelisiniz. Ayakkabılarınızı çıkardığınızda içini kontrol etmeden giymeyiniz.
Hayvanlara asla zarar vermemeliyiz unutmayın biz onların misafiri oluyoruz. Doğa onların yaşam alanı bu yüzden elinizden geldiğince verdiğimiz maddelere dikkat edip kendinizi korursanız hayvanlara zarar vermek zorunda kalmazsınız:) Hepinize güvenli ve mutlu kamplar dileriz:)

Önceki Yazı
Kamp Çantası Temel Malzemeler
Sonraki Yazı
Günlük Kamp Menünüz Vol2

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.