Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Uyku Tulumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku Tulumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış aylarının da yaklaşmasıyla uyku tulumuna çok ihtiyaç duyacaksınız. Bir kampta özellikle soğuk havlarda yaptığınız kamplarda en önemli ekipman uyku tulumudur. Bir barınak bularak çadırsız olabilir ama soğuk havalarda uyku tulumunuz olmadan çok zorlanırsınız. İyi seçilmiş bir uyku tulumu sizleri soğuktan korumaya fazlasıyla yardımcı olur ve zorlu doğa koşullarında hastalanma olasılığınızı en aza indirir. Yazımızda uyku tulumu nedir? Uyku tulumu türleri nelerdir? ve uyku tulumu nasıl seçilmeli? Gibi konulara değineceğiz.

Uyku Tulumu Nedir?

Uyku tulumu, Doğada rahat uyumanızı sağlayan ve vücut ısınızla meydana gelen ısıyı korumayı ve o ısıyı belirli bir sıcaklıkta sabit tutulmasını sağlar. Uyku tulumu ısı üretmez.

Uyku Tulumu Türleri ve Tipleri Nelerdir?

Sentetik ve kaz tüyünden oluşmak üzere iki tane uyku tulumu seçeneği vardır. Kaz tüyünden yapılmış uyku tulumları sentetik uyku tulumlarına nazaran daha az yer kaplar uzun dayanır ve en önemli özelliği sentetik uyku tulumuna göre daha hafiftir. Eğer sırt çantasıyla kamp yapacaksanız ağırlık sizin için çok önemli oluyor bu yüzen sırt çantalı kampçılara önerimiz kaz tüyü uyku tulumları olacaktır. Fakat kaz tüyü uyku tulumunda yağış veya nem ile karşılaşıldığında sünüyor ve işlevini yitiriyor. Tabi bu saydığımız özellikler uyku tulumu markasına göre de değişiklik gösterebilir. Sentetik uyku tulumları ise ıslanmaya ve neme karşı fazlasıyla dayanıklıdır. Uyku tulumunuzu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birçok etken vardır yazımızın devamında bu konulara değineceğiz.

 

Uyku tulumu tiplerine gelecek olursak battaniye şeklinde olan tulumlarda var mumya şeklinde tüm vücudunuzu kaplayan tulumlarda. Çoğunluğun tercihi olan mumya tipi uyku tulumları oluyor. Tüm vücudunuzu kaplıyor ve sadece baş kısmının açık kalmasını sağlayarak hem ısının korunmasını hem de rahatlığınızı sağlıyor.

Uyku Tulumu Nasıl Seçilmelidir?

*** Kamp yapacağınız veya doğada kalacağınız bölgenin sıcaklıklarına dikkat ederek uyku tulumlarınızı seçmelisiniz. Bu ilk ve en önemli maddedir.

*** Uyku tulumu seçerken en tested sertifikasının olup olmasığına da dikkat etmelisiniz. En sertifikası vermek için uyku tulumları bir testten geçiyor ve o test sonucunda sertifikaya sahip oluyorlar. Bu yüzden en sertifikası olmayan bir tulumu almak çok da sağlıklı değildir.

*** Uyku tulumlarında confort, limit ve extrem olmak üzere 3 tane sıcaklık derecesi vardır. Uyku tulumunuzun derecelerine bakarken ilk dikkat etmeniz gereken derece confort derecesidir. Çünkü confort derecesi en rahat uyuyacağınız derecedir. Limit derecesi ise biraz üşüyebilirsiniz ama çok fazla sorun yaşamadan geceyi geçirecek derecede koruma sağlayan derecedir. Extrem derecesi ise çok zorlu hava koşullarında sizi yalnızca bir süre ölmekten kurtaracak ısınızı hapsetmeyi sağlar. Kısacası bakmanız gereken derece aslında confort derecesidir.  Örneğin 0 derecede kamp yapacaksanız -2 -3 veya -4 confort derecesinde olan bir uyku tulumu seçerseniz çok rahat kamp yapacaksınızdır.

Önceki Yazı
Doğada Yön Nasıl Bulunur?
Sonraki Yazı
İğneada / Kırklareli (Mert Gölü)

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.