Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Doğada Yön Nasıl Bulunur?

Doğada Yön Nasıl Bulunur?

Yön bulma kavramı yeri geldiğinde hayati önem taşıyan oldukça önemli bir kavramdır. Her kampçının bilmesi gereken yön bulma kavramı doğada oldukça işinize yarayacaktır.  Özellikle doğada dolaşırken kaybolduğunuzda yön bulma metotlarını bilmeniz can simidi önemi taşımaktadır. Bu metotlar biliniyorsa gideceğiniz yere kolayca ulaşım sağlarsınız ve kaybolma gibi bir durum yaşamazsınız. 

Yön bulmada en çok kullanılan ve en çok  bilinen yöntem ; güneşin doğuş yönü doğuyu gösterir. Arazi nerde olursa olsun güneşin doğduğu yön doğuyu gösterir. Sağ kolunuzu doğu tarafına sol kolunuzu batıya gelecek şekilde ayarladığınızda ön tarafınız kuzeyi arka taraf ise güneyi gösterecektir. Bu yöntem en çok bilinen yöntem olsa da daha birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler pusula, çubuk, karınca yuvaları, mezar taşları, kutup yıldızı, ağaçlardaki yosunlar ve camiilerdir.

Pusula, yön bulmada en çok işinize yarayacak araçlardan birisidir. Kamp listemizin olmazsa olmazı olarak ifade de edebiliriz. Pusula her zaman kuzeyi gösterir buna bağlı diğer yönleri de kolaylıkla bulabilirsiniz.

Çubuk metotu, bu yöntem doğada kullanılan en eski yöntemlerden birisidir. Düz bir çubuk bulunup yere dikilir ve ardından çubuğun gölge yönü izlenir. Tam öğle vaktinde çubuğun gölgesi en kısa uzunluktadır. Bu uzunluk kuzey yönünü gösterir.  Bu yöntem için güneş tam tepeye ulaşmadan çubuğun gölgesi işaretlenir. Biraz zaman geçince bir gölge noktası daha işaretlenir. Birinci işaretlenen noktaya sağ ayak ikinci işaretlenen noktaya sol ayak yerleştirilir ve bu konumdaki yönünüz kuzeyi işaret etmektedir. Kuzey yönünü bulduktan sonra diğer yönleri de kolaylıkla bulabilirsiniz.

Yön bulma yöntemlerinden bir başkası da karınca yuvalarıdır.  Doğada bir karınca yuvasına rastlarsanız yön bulmanız çok kolay bir hale gelecektir. Çünkü karıncaların yaptıkları yuvalar güney yönünü göstermektedir.

Ayrıca çok bilinmeyen bir yöntem de yosunlardır. Yosunlar yardımıyla da yön çok rahat bulunabilir. Ağaçlarda veya taşlarda meydana gelen yosunlar daima kuzey yönünde oluşmaktadır. Kuzey yönünü belirledikten sonra diğer yönler de çok rahat belirlenebilir.

Kutup yıldızı da bir başka yön bulma yöntemidir. Gece karanlıkta kutup yıldızını gördüyseniz ön taraf kuzey yönünü işaret edecektir.

Doğada yön bulma hakkında sizlere bilgi vermeye çalıştık. Umarız yazımız sizlere fayda sağlamıştır. Peki sizin doğada yön bulurken kullandığınız bir yöntem var mı? 

 

Önceki Yazı
Türkiye’de En İyi 5 Glamping Yeri
Sonraki Yazı
Uyku Tulumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.