Sonbaharda En İyi Yurt İçi Rotanız
Sonbaharda kamp yapmak tüm kampçıların vazgeçilmezidir. Ne çok sıcak ne çok soğuk havasıyla kendine bağlayan sonbahar, en güzel renkleri de içinde barındırıyor. Ağaçların sessizce yapraklarını döküşü, sarı kırmızı ve kiremit tonlarının hâkim olduğu ve arada yağmur sürprizlerinde bulunan bu mevsimde insan kendini çok huzurlu hissediyor. Eğer sizde bir sonbahar kampçısıysanız Türkiye’de sonbahar mevsiminin tadını doyasıya çıkaracağınız rotalar belirledik çok uzatmadan yazımıza geçelim.
1)BALLIKAYALAR TABİAT PARKI (Kocaeli/ Gebze )
Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı olan Ballıkayalar Tabiat Parkı sonbaharda gezmek için en ideal yerlerden birisidir. Ballıkayalar içerisinde birçok bitki ve hayvan türü barındırdığından 1995’de bu türleri korumak adına tabiat parkına çevrilmiştir. Gebze’ye uzaklığı 10 km olan Ballıkayalar kamp trekking ve hikking gibi birçok imkan sunuyor. Aynı zamanda kayalara tırmanışlar da yapılabiliyor. İçerisinde 9 tane göl bir tane şelalecik 🙂 bulunduran Ballıkayalar’ın su kenarında bir alan olması ve İstanbul’a yakın olması iyi avantajları arasında yer alıyor. İstanbul’dan gelecekseniz Pendik ve tuzla tarafından 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yani yaklaşık 25/ 30 dakika içerisinde aracınızla Ballıkayalar tabiat parkına ulaşım sağlayabilirsiniz. Aracınız yoksa İstanbul’dan Marmaray’a binip Gebze’ye gidebilirsiniz oradan kalkan Tavşanlı Köyü otobüsleri ile Ballıkayalar’a kadar gidebilirsiniz.
Ballıkayalar’da bulunan kamp alanı ile ilgili bilgi almak isterseniz Ballıkaya Tabiat Parkı yazımıza göz atabilirsiniz 🙂
Genel olarak hafta sonu biraz kalabalık olabiliyor. Alanda piknik yapmak ücretsiz ve araç park edecek yerler mevcuttur. Herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Fakat özel aracınızla geldiyseniz, 20 lira otopark ücreti alınmaktadır. Ayrıca Piknik yapmak isteyenlerden 20 tl masa ücreti alınıyor. Kamp yapmak isteyenler için de 40 lira çadır parası alınıyor.
2)YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI ( Bolu/Merkez)
Yedigöller mili parkı batı karadeniz bölgesinin en gözde yerlerinden birisidir. 1642 hektar büyüklüğündeki bu park 1965 yılında milli park olarak korunmaya alınmıştır. Havza kayan kütlerin vadilerin önünü kapatmasıyla oluşan birbirine bağlı 1500 metre uzunluğunda 7 tane göl meydana gelmiştir. Bu bölgeden çıkan Bizans kalıntılarına göre eski dönemlerde yerleşim alanı olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Yedigöller Milli Parkı çok sayıda bitki türünü içeriyor. Yurdumuzun en güzel doğal ormanlarına sahiptir. Yer alan ağaç türleri kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak ağaçları yüksek boylu ve düzgün gövdelidir bu yüzden altında çok güzel piknik ve kamp yapılabilir.
Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak 7 gölden oluşmaktadır . Bu göller aralarında 100 m. yükselti farkı bulunan iki plato üzerinde yer almaktadır. Bu göllerin en büyüğü Büyükgöl’dür. En derin yeri ise 15 m’dir. Büyükgöl’ün güneydoğusundaki Deringöl, 20 m. uzunluğundaki akan bölümü ile Büyükgöl’e bağlıdır.
Ayrıca, sessiz ve sakin , güzel manzaralarıyla, yürüyüş yolları, şelaleleri, çeşitli cins bitki ve ağaçlarla kaplı yamaçlarıyla piknik, dinlenme, fotoğraf çekme, spor yapma ve kamp kurma gibi aktiviteler yapılabilir. Yedigöller’de kamp yapmak isterseniz ücreti 40 tl dir. Parkın en güzel zamanları nisan-kasım ayları arasıdır.
3)KAZ DAĞLARI ( Balıkesir/ Edremit )
Bir ucuyla Çanakkale bir ucuyla Balıkesir’e yaslanan Kaz dağları Doğal bitki örtüsü ormanları, yalnızca bu yöreye has bitki türleri ile sadece ülkemizin değil dünyanın da en önemli ekosistemlerinden birisi. Şehrin bunaltıcı havasından çok sıkıldıysanız tam size göre bir yer . Görenlerin unutamadığı tam bir yeryüzü cenneti olarak bilinen Kaz dağları kendine özgün zengin doğası, kültürel zenginlikleri, kanyon ve şelaleleri, derin vadi ve nehirleriyle muhteşem bir görsel şölen sunuyor. Aynı zamanda Kaz dağları dünyanın bol oksijenli ilk üç yerinden birsi sayılıyor.
Kaz dağlarında kendiniz gidip kamp kurabilirsiniz fakat bir kamp alanında kamp yapmak istiyorsanız Akaleos Kamp alanı yazımıza göz atabilirsiniz.
Zehra kuru
Harika bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık