Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

DOĞADA 5 ZEHİRLİ BİTKİ

DOĞADA 5 ZEHİRLİ BİTKİ

Kamp yapmayı doğada vakit geçirmesini seven her kişinin zehirli bitkileri bilmesi gerekiyor. Özellikle çocuklarınız veya hayvan dostlarınızla kampta zaman geçirirken bitkilerin zehirli olup olmadığını bilmeniz size çok fayda sağlayacaktır. Bu yazımızda sizler için 5 zehirli bitkiyi içeren bir liste hazırladık.

1)NERİUM OLEANDER (ZAKKUM)

Türkiye’de adı zakkum olarak bilinen bu bitki türü genellikle Akdeniz bölgesinde yetişir. Zakkum, pembe beyaz veya kırmızı renklerde türleri mevcuttur. Birçok alanda zakkum bitkisini süs olarak görebilirsiniz. Muhtemelen bu bitkinin zehirli olduğunu daha önce duymuşsunuzdur. Fakat çok küçük bir bölümü bile ciddi durumlara yol açabilir. Zehirlenme belirtileri içerisinde sarsıntı, kalp atışlarının düşmesi ve uyku hali yer almaktadır.

2)TAXUS BACCATA (İNGİLİZ PORSUĞU)

Dünyanın en ölümcül ağaçları arasında yer alan İngiliz porsuğunun meyvesi zehirli değildir. Fakat ağacın geri kalan kısmı zehirlidir. Ufacık bir miktarı bile ölümle sonuçlanabilen kalp rahatsızlıklarına yol açabilir. İngiliz porsuğunun zehri çok hızlı yayılır ve panzehri  yoktur.

 

zehirli bitkiler3)CONİUM MACALATUM (BALDIRAN)

Baldıran bitkisi, beyaz çiçeklere sahip kötü kokulu bir maydanozgiller ailesinin üyesidir. Bu bitki hem hayvanlar hem de insanlar için ciddi anlamda zehirlenmelere yol açabilir. Baldıran doğada sıklıkla karşılaşacağınız bir bitki türüdür. Bitkinin bütünü özellikle de kökleri çok zehirlidir. Sindirildikten 15 dakika sonra etkisini göstermeye başlayan zehir, merkezi sinir sistemine saldırır ve ciddi nöbetlere yol açar.

!!! Kütahya’da yaşayan 8 yaşındaki Mehmet can baldıran otunu maydanoz sanıp yemesi üzerine fenalaşarak hastaneye kaldırılıyor. Hastanede 50 gün süren tedavisi olumsuz gelişiyor maalesef yaşam savaşını kaybediyor.

4)MELEK BORUSU

Odunsu saplı bitkinin ismine aldanmayın J Zarif çiçekleri size cazip gelebilir fakat çok zehirli bir bitkidir. Melek borusunun tüm bölümleri zehirlidir. İnsanlar veya hayvanlar tarafından yutulduğunda ölümcül sonuçlara yol açabilir.

 

 

 

5)OTRANCA

Hemen hemen herkesin görüp renklerinden ve duruşundan etkilendiği bu çiçek en zehirli bitkiler arasında yer almaktadır. Özellikle çiçek tomurcukları olmak üzere tüm bitki zehirlidir. Siyanüre benzeyen bu zehir nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma ve nabız atışlarının yükselmesine neden olabilir.

 

 

 

Doğada zehirli olduğunu bildiğiniz bitkiler var mı? Varsa yorumlar kısmına bekliyoruz:)

Önceki Yazı
Kamp Oyunları Vol3
Sonraki Yazı
Kampta Güne Nasıl Başlanmalı?

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.