Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Doğada Ateş Nasıl yakılır?

Doğada Ateş Nasıl Yakılır?

 

Biz kampçılar doğada ısınmak ve yemek yapabilmek için ateş yakıyor. Ateş yakarken çok dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Hatta çoğu kamp alanında ateş yakmak için kovalar veriliyor. Çünkü doğada yaktığımız ateşin en ufak bir közü kuru bir alana gelse çok büyük orman yangınlarına sebep olabilir. Bir kamp alanına gittiyseniz sormadan ateş yakmanızı tavsiye etmeyiz. Bu yazımızda doğada nasıl ateş yakılır? Çakmak ve kibrit olmadan ateş nasıl başlatılır? Gibi sorulara yanıt bulmaya çalışacağız. Çok uzatmadan yazımıza geçelim 🙂

 

 

 

Doğada Nasıl Ateş Yakılır?

İlk olarak bulunduğunuz bölgenin yakınlarında odun aramalısınız. Toplayacağınız odunlar nehirden uzak ve bolca güneş alan alanlardan olmalıdır. Ayrıca doğada ateş yakmak için asla ağaç kesmiyoruz. Doğaya karışmış ve ekosistemin son haline gelmiş olan ağaçlardan kopan ölü dalları topluyoruz. Bunlar hem kuru olduğu için ateş yakmanızı kolaylaştıracaktır hem de doğadaki oksijen kaynaklarımızdan kesmemiş olacaksınızdır.

Odunları topladıktan sonra daha ince odunlar çalılar da bulmalısınız. Ayrıca etrafınızda çam ağaçları varsa çam iğnelerini de toplayabilirsiniz. Ateşinizin çok çabuk yanmasına fayda sağlar. Odunları birbirine yakın boyutlarda kesmek için bir testereye ihtiyaç duyabilirsiniz. Şimdi etrafınızda gördüğünüz büyük taşlardan oluşan ateşinizi yakabileceğiniz bir alan oluşturmanız gerekiyor. Bu alan ateşinizin kontrollü bir biçimde yanmasını ve rüzgârdan etkilenmemesini sağlayacaktır. Aynı zamanda ateşinizden çıkan köz parçalarının ve kıvılcımların civardaki başka odun veya ağaçları tutuşturmasını önleyecektir.

Taşların ortasına ilk olarak çam iğneleri veya çalıları koyuyoruz. Ayrıca kozalaklarda çok iyi bir çıra vazifesi görebilir. Ve kırdığımız odunları bir araya getirerek üçgen şeklini oluşturuyoruz. Geriye sadece ateşinizi yakmak kalıyor. Çakmak veya kibritle ateşinizi tutuşturduktan sonra geriye yaslanıp ısınabilir hatta ateşinizin üzerinde çayınızı demleyip içebilirsiniz 🙂

 

Çakmak ve Kibrit Olmadan Ateş Nasıl Başlatılır?

Bunun için size önereceğimiz iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birisi magnezyum çubuğu diğeri ise sürtünme yöntemiyle kıvılcım oluşturup ateş yakmaktır. Sürtünme yöntemiyle ateş yakmayı çoğunuz tahmin edebiliyorsunuzdur. Peki magnezyum çubuğu ile nasıl ateş yakılır biliyor musunuz?

Magnezyum çubuğunu av malzemeleri satan dükkânlarda bulabilirsiniz. Dağcılar kampçılar bu işlerle İlgilenen insanlar bu çubuğu satın alıp bununla ateş yakabiliyorlar. Bir ucunda magnezyumdan parçası olup diğer ucunda da bir metal parçasına sahip bu çubukla ateş yakmanız için çubuğuna metali sürterek çalı veya talaşların üzerine kıvılcımları denk getirmeniz gerekmektedir. Tabi yanınızda kibrit veya çakmak bulundurmak sizin için daha faydalı olacaktır.

 

Önceki Yazı
Yaylada Kamp Yapacaklara Tavsiyeler
Sonraki Yazı
Çadır Yeri Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde

Yorumlar - 1

Selim

Selim

Gercekten bilgilendirici. Tavsiyeler icin tesekkürler

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.