Arama
Kamp Alanı Ekle
  • Kaydettiğiniz yer yok.

Kaydettikleriniz : 0 kayıt

Giriş

Ayak Burkulmasında Tedavi Yöntemleri

Ayak Burkulmasında Tedavi Yöntemleri

Kamp serüveninizde gün içerisinde başınıza birçok olay gelebilir. Burkulan ayak bilekleri özellikle açık hava maceracıları arasında yaygın görülen bir yaralanmadır ve yürüyüş, bisiklet, kayak, kar ayakkabısıyla yürüyüş, tırmanma veya koşma gibi hemen hemen her aktivitede meydana gelebilir. Yazımızda size burkulmalarda nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlatacağız . Keyifli okumalar…

Ayak Burkulması Nasıl Tedavi Edilir

  1. Yaralanmayı değerlendirin: Nasıl yaralandığını göz önünde bulundurarak, belirti ve semptomlara bakarak yaralanmayı değerlendirin.
  2. Acıyı hafifletin: Buz kullanmak, ayak bileğini yükseltmek ve ağrı kesici ilaçlar ile ağrıyı hafifletebilirsiniz.

Unutmayın: Hiçbir makale veya video bir hekimin tavsiyesinin, mesleki eğitim ve deneyimin yerini alamaz. İlk yardımı yapmadan önce uygun teknikler ve güvenlik gereksinimleri konusunda alıştırma yaptığınızdan emin olun.

 

Adım 1: Yaralanmayı Değerlendirin

Bileğiniz burkulduğunda iki kemiği birbirine bağlayan doku veya dokular gerilir veya yırtılır . Ve ağrılı zamanlar başlar. Bu olay kampta başınıza geldiğinde hastaneden kilometrelerce uzak olacağınızdan Tam olarak yaralanmayı teşhis edemezsiniz. Bunun yerine, ayak bileğinizi aşağıda vereceğimiz maddelere göre değerlendirin;

 

  1. Yaralanma mekanizmasını belirleyin: Hastanın kendisine nasıl zarar verdiğini anlamak, tedaviye nasıl devam edeceğinize karar vermenize yardımcı olur
  2. Belirti ve semptomları değerlendirin: Hastanın botunu ve çorabını çıkarın, böylece yaralanmayı dokunarak bakarak inceleyebilirsiniz. Şişlik ve renk değişikliği olup olmadığına bakın ve hastaya ağrı çekip çekmediğini sorun. Değerlendirme yaparken, iki ayak bileğini karşılaştırın böylelikle şişliği rahatça görebilirsiniz..
  3. Kullanılabilirlik testi yapın: Ayağınıza basabiliyorsanız, biraz hareket ettirmeye çalışın . Bu sırada ağrı yoksa, bu iyi bir işarettir. Şimdi ayak bileğine ağırlığınızı vermeye çalışın. Bunu önemli bir ağrı olmadan yapabilirlerse ve şişlik şiddetli değilse, o zaman muhtemelen yolunuza devam edebilirsiniz

Adım 2: Ağrıyı Hafifleştirin

Ayağınıza basabiliyor olsanız da size acı verecektir şimdi vereceğimiz yollar ile ağrınızı hafifletebilirsiniz;

 

 Dinlenme: Hastanın biraz yemek yemesini, su içmesini ve bir süre rahatlamasını sağlayın

Ardından biraz dinlenmesini sağlayın .

Buz kullanın: Varsa buz uygulamak, ayak bileğini burkarak ortaya çıkan ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Buzunuz yoksa, soğuk bir dere veya göl rahatlama sağlayabilir.

Yükseltin: Bileği kalp seviyesinin üzerine çıkarmak şişliği azaltmaya ve ağrıyı yönetmeye yardımcı olabilir. Bu, gündüz dinlenirken veya gece uyurken faydalı olabilir.

  • Ağrı kesici ilaçları düşünün: Hastanın dinlenmesini engelleyen ağrı için reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları düşünün.

 

  1. Adım: Ayak Bileğini Destekleyin :Ayak bileğinin kullanılabilir olduğunu belirledikten sonra, bantla destekleyebilirsiniz, özellikle engebeli arazide seyahat ediyorsanız veya sırtınızda ağırlık taşıyorsanız geçerlidir.

 

Burkulmayı Önlemek İçin İpuçları

Burkulma durumunda iyileşmesi günlerce haftalarca sürebilir. Ayak bileği yaralanmasını önlemeye yardımcı olabileceğiniz bazı yollar şunlardır:

  • Uygun ayakkabılar giyin: Açık hava maceranızda ne giyeceğiniz konusunda seçim size aittir, ancak dışarı çıkmadan önce, ayakkabılarınızın araziye uygun olmasına dikkat edin
  • Isınma: Yürüyüşe veya aktiviteye çıkmadan önce ısınma hareketleri yapın.
  • Yavaşlayın: Çok hızlı hareket etmek çoğu zaman yaralanmalara neden olabilir.

 

 

 

 

Önceki Yazı
Kamp Alanınızı Temiz Tutmak İçin İpuçları
Sonraki Yazı
Çadır Nasıl Kurulur?

Yorum ekle

Email adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.